Eerste reacties Nederlandse politici op de uitslag

Achtergrond - 1 november 2005

Farah Karimi, Groen Links
"Het resultaat voor Die Grünen is werkelijk perfect! Dit is het beste wat Fischer had kunnen behalen. Rood-groen is voorbij en de Groenen zullen nu een voorname rol in de oppositie gaan innemen. De reden dat de FDP heeft gewonnen ligt vooral in het radicale alternatief dat de liberalen voor veel Duitsers bieden."

Henk Jan Ormel, CDA

"Deze uitslag betekent helaas vier jaren stagnatie. De grote coalitie is een feit en dat is ook voor Nederland zeer slecht. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat Merkel zal aftreden en de CDU/CSU een ander naar voren schuift. Als ik de SPD was zou ik Schröder aan laten blijven en hem een ministerpost geven. Bijvoorbeeld Buitenlandse zaken. Zonder hem is er geen SPD." 

Bert Koenders, PvdA

"Deze uitslag is natuurlijk verrassend. Schröder is de comeback-kid van de Duitse politiek. De Duitse politiek is de komende dagen nog niet uitgepraat, maar ik verwacht dat er uiteindelijk een grote coalitie zal komen. Schröder zal dan van het toneel verdwijnen. Laten we hopen dat de nieuwe coalitie een pro-Europese koers gaat varen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger