Duitslandweb logo Duitslandweb

Groningen helpt Oldenburg aan artsenopleiding
Duits-Nederlandse studie geneeskunde begint in 2012

Achtergrond - 9 november 2011 - Auteur: Pieter Cranenbroek

De universiteiten van Groningen en Oldenburg beginnen volgend studiejaar een gezamenlijke opleiding geneeskunde. De European Medical School is de eerste artsenopleiding in Duitsland met een bachelor/master-structuur. De Duitse grensregio hoopt zo het artsentekort tegen te gaan.

Groningen helpt Oldenburg aan artsenopleiding
© Wikimedia/Fruggo/cc & dpa/picture all

Vanaf het volgende studiejaar laten de Rijksuniversiteit Groningen en de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg ieder veertig studenten toe voor de eerste Duits-Nederlandse studie geneeskunde. Het Noord-Duitse grensgebied ontbeerde totnogtoe een medische faculteit.

De European Medical School wordt ontwikkeld naar Gronings model. De studenten kunnen co-schappen lopen in het buurland. Na hun master krijgen de studenten een Nederlands artsendiploma, dat in alle Europese landen wordt erkend. De Duitse studenten kunnen het Duitse staatsexamen afleggen.

Vrees voor kwaliteitsverlies

Het had nog heel wat voeten in de aarde voor het zover kwam, temeer omdat geneeskunde in Duitsland nog niet wordt aangeboden in de bachelor/masterstructuur. Geneeskundestudenten leggen na zes jaar een staatsexamen af. Toen de wetenschapsraad van Nedersaksen vorig jaar november groen licht gaf voor de opleiding, uitte de Duitse landelijke artsenorganisatie Bundesärztekammer de vrees dat deze structuur zou leiden tot ondergekwalificeerde artsen en kwaliteitsverlies in de zorg. “Een modulaire bachelor/master-opleiding effent de weg voor medische opleidingen die niet voldoen aan de huidige kwaliteit van de Duitse universitaire opleiding”, waarschuwde de toenmalige voorzitter Jörg Dietrich-Hoppe. ”De hoge kwaliteit die de maatschappij terecht van de medicijnenstudie verwacht, kan een snelle opleiding tot bachelor-arts niet bereiken.”

Volgens de minister-president van de deelstaat, David McAllister, is de opleiding geneeskunde een “actieve voorzorgsmaatregel tegen een gebrek aan artsen en een investering in onze toekomstige gezondheidszorg.”

De universiteiten van Groningen en Oldenburg werken al jaren samen op verschillende terreinen. Volgens een woordvoerder is deze samenwerking het sterkst in de juridische faculteit, waar via de European Law School studenten een gedeelte van de opleiding over de grens moeten volgen. Verder bieden Oldenburg en Groningen samen een double-degree programma aan in de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Hoewel het curriculum aan beide universiteiten hetzelfde zal zijn, wordt de opleiding in Groningen in het Nederlands gegeven en in Oldenburg in het Duits. “Wel komt er in Groningen een Duitsland-programma met een Nederlandstalige equivalent in Oldenburg. Die faciliteren door middel van taalcursussen de mogelijkheid co-schappen te lopen in de partnerstad,” aldus een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Een select groepje studenten kan in het Engels studeren: “Dit is bedoeld voor studenten met een specifieke interesse. Bijvoorbeeld mensen die al in een vroeg stadium weten dat ze verder willen in medisch-wetenschappelijk onderzoek.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Scholz benadrukte in Den Haag de goede Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Onderzoeker Lena Ansmann over revalidatie, antibiotica en personeelstekort in de grensregio.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger