Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel in Duitsland populairste politicus

Kort nieuws - 2 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ze regeert sinds 2005 en de afgelopen jaren is er veel kritiek op haar geweest. Toch voert kanselier Angela Merkel de lijst van populaire politici in Duitsland weer aan. 

Op de vraag welke politicus in 2020 de grootste invloed op de Duitse politiek moet hebben, antwoordde 40 procent van de Duitsers met Merkel. Dat blijkt uit cijfers van opiniepeiler Emnid van eind december. Op de tweede plaats staat Friedrich Merz met 36 procent, de conservatieve CDU'er die eind 2018 de strijd om het partijvoorzitterschap verloor van Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij voerde de populariteitslijst vorig jaar nog aan, maar is nu met 29 procent naar de zevende plaats gezakt. Op plaats 3 staat CSU-leider en minister-president van Beieren Markus Söder (35 procent).

Onderaan de lijst bungelen de nieuwe SPD-voorzitters Norbert Walter-Borjans (16 procent) en Saskia Esken (15 procent). Hekkensluiter is AfD-voorzitter Jörg Meuthen (10 procent)

Opvallend is dat een op de drie ondervraagden hoopt dat Merkels regering van CDU/CSU en SPD de rit niet tot 2021 uitzit. Op de vraag wie Merkel als kanselier moet opvolgen, noemt 13 procent Merz. Daarna volgen Söder (8 procent) en Kramp-Karrenbauer (5,2 procent). 

Uit een peiling van onderzoeksbureau Yougov blijkt dat de Duitsers Merkel ook het meest geschikt vinden om in 2020 grote internationale problemen aan te pakken. Ze eindigde met 22 procent voor de Russische president Poetin (20 procent) en de Franse president Macron (19 procent). De meerderheid van de Duitsers, 55 procent, wil geen sterker militair engagement van Duitsland in de wereld. Lees meer bij FAZ.net en Welt.de

In haar nieuwjaarstoespraak, die op 31 december werd uitgezonden, uitte Merkel haar vertrouwen in het nieuwe decennium. Ze riep de Duitsers ook tot meer vertrouwen op. "We hebben meer dan ooit moed nodig voor nieuwe ideeën, de kracht om bekende wegen te verlaten, de bereidheid nieuwe dingen te proberen en de vastberadenheid sneller te handelen, in de overtuiging dat ongewone dingen kunnen lukken", aldus de kanselier. Ze sprak over de uitdagingen van digitalisering en klimaatverandering en ze wil dat Europa zijn stem sterker laat horen in de wereld. Duitsland is in de tweede helft van 2020 voorzitter van de Europese Raad. 

Reacties

Tom - 28 augustus 2022 21:26

Merkel heeft Duitsland toch maar mooi afhankelijk gemaakt van Rusland.

Regeren is vooruitzien.

‘Wir schaffen das’ is uiteraard ook goed afgelopen.



Reageer
Martin Keulen - 10 februari 2021 10:37

Marja Verburg, het is volkomen terecht dat dat soort reacties worden verwijderd. Als je niet in staat bent om een gedegen onderbouwd commentaar te leveren kun je beter je mond houden. Overigens is merkel verre van perfect maar in mijn ogen het beste dat Duitsland in de afgelopen jaar is overkomen.

Reageer
Martin Keulen Martin Keulen - 10 februari 2021 10:39

In de afgelopen 100 jaar bedoel ik

G. Kommers - 3 januari 2020 18:23

Ik merk dat reacties die u niet welgezind zijn worden verwijderd. Over Merkel niets dan goeds? Geeft aan hoe in Duitsland wordt gezwegen en weggekeken t.a.v. de islamisering. Volgens Merkel hoort de islam bij Duitsland. Heb medelijden met het arme Duitse volk.

Reageer
Marja Verburg G. Kommers - 6 januari 2020 11:30

We verwijderen reacties die discriminerend, haatzaaiend of op de man gespeeld zijn.
Met vriendelijke groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger