Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-congres: Spannende dagen voor AKK

Kort nieuws - 22 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU maakt het haar partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer bepaald niet makkelijk. Op het partijcongres dat deze vrijdag begint hoopt ze de onvrede enigszins te sussen. (Geactualiseerd om 13.45 uur)

Kramp-Karrenbauer, die meestal kortweg AKK wordt genoemd, nam een jaar geleden de partijleiding over van Angela Merkel. Maar sindsdien gaat het met haar populariteit bergaf. Het zetelverlies van de CDU bij meerdere deelstaatverkiezingen deed de onrust in de partij toenemen. Is AKK wel een goede kandidaat-kanselier? Verschillende geledingen binnen de partij wilden zelfs op dit congres een stemming over de kanselierskandidaat houden, maar dat heeft het partijbestuur voorkomen. Conservatieven binnen de partij zien liever AKK's rivaal in de strijd om het partijleiderschap, Friedrich Merz, als kandidaat-kanselier.

Kramp-Karrenbauer sprak lang en kreeg daarna minutenlang applaus. Ze pleitte voor een ministerie voor Digitale Zaken, zei nog eens duidelijk dat de CDU niet mag samenwerken met de linker- en rechterrand van het politieke spectrum en riep iedereen op de tweedeling in de samenleving te bestrijden. Aan het einde van haar toespraak stelde ze de vertrouwensvraag, die met minutenlang applaus werd beantwoord.

Angela Merkel heeft het congres vanmorgen geopend. Na AKK komen veel partijleden, onder wie Friedrich Merz aan het woord. 

Kwesties die op de partijdag ook nog aan bod zullen komen: Een vrouwenquotum voor de partij, het al dan niet uitsluiten van het Chinese Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk en het nieuwe basispensioen. Livestream bij Spiegel Online

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger