Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag maakt weg vrij voor Nordstream 2

Kort nieuws - 14 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft ingestemd met de implementatie van een EU-richtlijn voor Nordstream 2. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de omstreden gaspijplijn. 

Nordstream 2 moet Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland brengen. De 1200 kilometer lange leiding moet volgend jaar in gebruik worden genomen en jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas naar Duitsland transporteren. Het project is omstreden omdat het de afhankelijkheid van de EU van Russische grondstoffen vergroot. Ook schaadt het de belangen van Oost-Europese landen. Zo betekent het project voor Oekraïne, nu een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas, het verlies van een belangrijke inkomstenbron.

De Europese Commissie schreef in april een richtlijn voor gasleidingen voor. Daarin is onder meer bepaald dat Europese energieregels ook gelden voor gasleidingen die Europese lidstaten binnenkomen vanuit niet-EU-landen. Volgens deze regels mogen de productie van gas en het beheer van de leiding niet in één hand liggen. Zo moet rechtszekerheid worden gecreëerd. Duitsland heeft de implementatie van deze richtlijn, die de EU meer medezeggenschap geeft, eerder steeds geblokkeerd.

De Groenen hebben veel kritiek op de manier waarop de richtlijn nu alsnog is aangenomen. Volgens de oppositiepartij zijn productie en beheer straks nog steeds niet gescheiden en ook zou er geen regeling zijn getroffen voor Oekraïne. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD verdedigen de pijpleiding en het Bondsdagbesluit. Volgens hen zorgt Nordstream 2 voor een grotere garantie van gasleveranties en voor stabielere prijzen. Ook wordt de EU-richtlijn volgens hen 1 op 1 geïmplementeerd. Lees meer bij welt.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger