Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-Spitzenkandidat Weber wil Nordstream 2 tegenhouden

Kort nieuws - 24 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Manfred Weber wil, als hij wordt gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie, de gaspijplijn Nordstream 2 tegenhouden. Dat zei hij in de Poolse krant Polska Times.

Weber (CSU) is de Spitzenkandidat (lett: topkandidaat) van de Europese christendemocratische fractie EVP en maakt goede kans om na de Europese verkiezingen in mei Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. 

De gaspijplijn Nordstream 2 brengt Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland. Weber is tegen het project omdat het de afhankelijkheid van de EU van Russische grondstoffen vergroot, zei hij dinsdag in de Polska Times. Weber neemt daarmee een ander standpunt in dan de Duitse regering, die het project steunt. "Ik ben niet de Duitse kandidaat voor de EU-Commissie", aldus Weber, "maar de kandidaat van de EVP. Europa - dat zijn 28 landen."

Weber begon zijn campagne voor de Europese verkiezingen in mei dinsdag in Athene. Daar noemde hij de nationalisten in Europa "de vijanden waar we in 2019 tegen strijden". Tegen journalisten zei hij volgens Die Welt dat Turkije nooit lid wordt de EU. Dat doet volgens hem geen afbreuk aan de betrekkingen tussen de EU en Turkije, maar "we moeten eerlijk tegen elkaar zijn". 

Webers belangrijkste tegenstrever voor het voorzitterschap van de EU is de Nederlander Frans Timmermans (PvdA), de Spitzenkandidat van de sociaal-democratische Europese fractie S&P. Lees meer bij FAZ.net en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger