Duitslandweb logo Duitslandweb

Geruzie in de CDU na verkiezingen Thüringen

Kort nieuws - 29 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Binnen de CDU vliegen na de verkiezingen in Thüringen de verwijten over de slechte uitslag over en weer. De christendemocraten verloren zondag in de Oost-Duitse deelstaat bijna 12 procent en kwamen uit op 21,8 procent.

Oud-fractievoorzitter Friedrich Merz noemt het slechte resultaat van de CDU en de SPD in Thüringen een "grote motie van wantrouwen" tegen de regering in Berlijn. Hij neemt dat vooral Merkel kwalijk, zei hij maandag op tv bij de ZDF. Haar "passiviteit en gebrekkige leiding" hebben jarenlang als "een mistdeken over het land" gelegen. Dat kan wat hem betreft zo niet voortduren.

Minister van Binnelandse Zaken Seehofer (CSU) - zelf jarenlang een fel criticus van Merkel - zei vandaag dat hij Merz' kritiek niet deelt. Ook een andere Merkel-criticus, minister van Gezondheid Spahn, verdedigde het beleid van haar regering.

Voorzitter van de Junge Union Tilman Kuban baarde opzien door voor te stellen om te stemmen over de vraag wie namens de CDU kanselierskandidaat wordt bij de volgende verkiezingen. Normaal is dat de partijvoorzitter, in dit geval Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij ligt al langer onder vuur. Kuban haastte zich vandaag uit te leggen dat het voorstel geen motie van wantrouwen tegen Kramp-Karrenbauer was. Zelf bevestigde ze vandaag dat ze Merkel als kanselier wil opvolgen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger