Duitslandweb logo Duitslandweb

Geruzie in de CDU na verkiezingen Thüringen

Kort nieuws - 29 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Binnen de CDU vliegen na de verkiezingen in Thüringen de verwijten over de slechte uitslag over en weer. De christendemocraten verloren zondag in de Oost-Duitse deelstaat bijna 12 procent en kwamen uit op 21,8 procent.

Oud-fractievoorzitter Friedrich Merz noemt het slechte resultaat van de CDU en de SPD in Thüringen een "grote motie van wantrouwen" tegen de regering in Berlijn. Hij neemt dat vooral Merkel kwalijk, zei hij maandag op tv bij de ZDF. Haar "passiviteit en gebrekkige leiding" hebben jarenlang als "een mistdeken over het land" gelegen. Dat kan wat hem betreft zo niet voortduren.

Minister van Binnelandse Zaken Seehofer (CSU) - zelf jarenlang een fel criticus van Merkel - zei vandaag dat hij Merz' kritiek niet deelt. Ook een andere Merkel-criticus, minister van Gezondheid Spahn, verdedigde het beleid van haar regering.

Voorzitter van de Junge Union Tilman Kuban baarde opzien door voor te stellen om te stemmen over de vraag wie namens de CDU kanselierskandidaat wordt bij de volgende verkiezingen. Normaal is dat de partijvoorzitter, in dit geval Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij ligt al langer onder vuur. Kuban haastte zich vandaag uit te leggen dat het voorstel geen motie van wantrouwen tegen Kramp-Karrenbauer was. Zelf bevestigde ze vandaag dat ze Merkel als kanselier wil opvolgen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger