
60 jaar Bondsrepubliek en 60 jaar grondwet
Duitsers aan het woord over hun democratie
Achtergrond - 20 mei 2009
De bondsrepubliek Duitsland bestaat in 2009 60 jaar. Een beknopte geschiedenis van de Duitse democratie - misschien wel de beknoptste - vol links naar ons naslagwerk voor meer informatie.
Vanaf 1949 groeide de BRD uit tot een stabiele democratie, mede dankzij de grondwet. De makers ervan hadden de nodige lessen getrokken uit de ondergang van de Weimar-republiek.
Door van West-Duitsland een stabiele democratie te maken hoopten de geallieerden hernieuwde Duitse agressie te voorkomen. Zo werd de politieke macht evenwichtiger verdeeld en legde de Bondsrepubliek bijvoorbeeld in de grondwet een federale structuur vast. Die geeft de deelstaten wetgevende bevoegdheden op terreinen als onderwijs en cultuur.
Het Wirtschaftswunder bepaalde in de jaren '50 en '60 voor een belangrijk deel het succes van de Duitse democratie. De bloeiende Duitse economie werd dé bron van nationale trots. De Duitse democratie overleefde grote politieke veranderingen, voortgekomen uit bijvoorbeeld de kritiek van de generatie '68 en de aanslagen van de Rote Armee Fraktion in de jaren '70.
Na de val van de Muur in 1989 volgde de Duitse eenwording in 1990. Die bracht zowel politiek als militair zwaardere verantwoordelijkheden met zich mee. De Duitse deelname aan militaire missies in het buitenland en de deplorabele economische erfenis van Oost-Duitsland waren een zware dobber. Maar twintig jaar na de eenwording is de Duitse democratie nog steeds stabiel.
Lees meer over 'Geschiedenis':

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar
In Duitsland is veel belangstelling voor 'Krisenjahr' 1923, waarin de Weimarrepubliek flink op de proef werd gesteld.
Een nieuwe omgang met het koloniale verleden
De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.
'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.
Reacties
Geen reacties aanwezig