Duitslandweb logo Duitslandweb

Mofkont: Kan de CDU nog verliezen?
Blog 'Mofkont kiest'

Achtergrond - 21 september 2009

Kan de CDU nog verliezen, vraagt blogger Mofkont zich af. De jongste peilingen geven een bevestigend antwoord. Niet dat de SPD van lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier de verkiezingen nog kan winnen, maar de trend laat zien dat de marge van kanselaresse Merkel steeds kleiner wordt.

Mofkont: Kan de CDU nog verliezen?
© dpa/picture-alliance
Kan Merkel de verkiezingen nog verliezen?

De CDU en haar Beierse zusterpartij CSU blijven in de peilingen onveranderd op zo’n 35 procent staan. “Dat is ongeveer hetzelfde als wat de partij bij de vorige verkiezingen haalde”, schrijft Mofkont. “Uiteindelijk kan de CDU de verkiezingen aanstaande zondag nog verliezen op hetzelfde, toen al matige resultaat.”

Ook voor de gewenste regering met de liberale FDP wordt het krap, zo concludeert Mofkont. Deze centrumrechtse coalitie ligt volgens de peilingen met 49 procent maar twee puntjes voor op een theoretische linkse coalitie van SPD, Linke en de Groenen.

De CDU is dus zeer gebaat bij een goed verkiezingsresultaat, maar de partij heeft het tij momenteel niet mee. “Merkel wordt bekritiseerd om haar profielloze campagne”, aldus Mofkont. “En de christendemocraten komen kort voor de finish regelmatig negatief in het nieuws.”

 

 Lees hier het blog ‘Mofkont kiest’

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger