Duitslandweb logo Duitslandweb

Mofkont: Kan de CDU nog verliezen?
Blog 'Mofkont kiest'

Achtergrond - 21 september 2009

Kan de CDU nog verliezen, vraagt blogger Mofkont zich af. De jongste peilingen geven een bevestigend antwoord. Niet dat de SPD van lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier de verkiezingen nog kan winnen, maar de trend laat zien dat de marge van kanselaresse Merkel steeds kleiner wordt.

Mofkont: Kan de CDU nog verliezen?
© dpa/picture-alliance
Kan Merkel de verkiezingen nog verliezen?

De CDU en haar Beierse zusterpartij CSU blijven in de peilingen onveranderd op zo’n 35 procent staan. “Dat is ongeveer hetzelfde als wat de partij bij de vorige verkiezingen haalde”, schrijft Mofkont. “Uiteindelijk kan de CDU de verkiezingen aanstaande zondag nog verliezen op hetzelfde, toen al matige resultaat.”

Ook voor de gewenste regering met de liberale FDP wordt het krap, zo concludeert Mofkont. Deze centrumrechtse coalitie ligt volgens de peilingen met 49 procent maar twee puntjes voor op een theoretische linkse coalitie van SPD, Linke en de Groenen.

De CDU is dus zeer gebaat bij een goed verkiezingsresultaat, maar de partij heeft het tij momenteel niet mee. “Merkel wordt bekritiseerd om haar profielloze campagne”, aldus Mofkont. “En de christendemocraten komen kort voor de finish regelmatig negatief in het nieuws.”

 

 Lees hier het blog ‘Mofkont kiest’

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming van het kiesstelsel die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger