Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitsland nu kritischer ten opzichte van Turkije
Panel Europa

Achtergrond - 27 september 2009

Dat de FDP in plaats van de SPD straks meeregeert, leidt tot een andere opstelling van Duitsland in Europa. Dat menen de deskundigen die zondagavond in den Haag aanschuiven bij de discussie over Duitsland in Europees perspectief.

Hans van Baalen

Voor Europa maakt de winst van de FDP echt verschil, zegt Hans van Baalen, europarlementariër voor de VVD. "We hebben in onze fractie tien FDP'ers, die worden nu nog belangrijker. We hebben nu een direct lijntje naar Berlijn."

"Met Westerwelle op Buitenlandse Zaken verwacht ik dat Duitsland zich sterker pro-NAVO opstelt en het taboe op kernenergie verdwijnt. Daarnaast zal het land zal kritischer zijn over toetreding van Turkije"

Ben Bot

Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken en eerste Nederlandse ambassadeur in de DDR, is blij met de uitslag. "We moeten zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken, ik hoop dat deze coalitie daartoe meer mogelijkheden schept. Toen ik minister werd ben ik gelijk naar Duitsland gegaan. Mijn advies aan het kabinet is om Westerwelle (die naar verwachting minister van Buitenlandse Zaken wordt, red.) direct uit te nodigen."

Bot denkt dat Duitsland zich met de FDP in de regering harder zal opstellen tegenover Rusland. Maar dat Merkel kanselier blijft, is goed nieuws voor Europa, meent Bot. "De Duitsers weten goed hoe je zowel het Westen als het Oosten moet bedienen. Merkel kent de Russen beter dan wie ook. Onderhandelen met de Russen moet met the carrot and the de stick. Je moet ze een wortel voorhouden, maar ook soms op hun rug slaan. Anders lopen ze over je heen. Voor West-Europa is het goed dat Duitsland een leider heeft die heeft geleefd en gewerkt in een communistisch regime."

Ook voor Nederland is het volgens Bot ook gunstig dat Merkel doorgaat als kanselier. "Merkel en Balkenende kennen elkaar goed, ze kunnen goed met elkaar opschieten."    

Paul Schnabel

Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is benieuwd hoe de FDP het zal doen in de regering. "De tijd dat de FDP in Duitsland regeerde, ligt ver achter ons. De partij heeft een slechte periode achter de rug, ze komt nu terug met nieuwe mensen. Partijleider Westerwelle werd gezien als een paljas, maar hij probeert zich de laatste tijd duidelijk serieus te profileren." 

Ook Schnabel heeft een advies aan de Nederlandse regering. "We moeten ons realiseren dat we één van de negen buurlanden zijn voor Duitsland. Door de machtsverschuiving van Bonn naar Berlijn is onze positie decentraler geworden. We moeten er zelf harder aan trekken. Den Haag moet vooral de samenwerking met de deelstaten niet vergeten, dat gebeurt nog wel eens."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger