Duitslandweb logo Duitslandweb

Webgids Bondsdagverkiezingen 2009
Blijf online op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Achtergrond - 7 augustus 2009

Algemeen
Officiële website van de Bondsdag met uitleg over de verkiezingen en het stemproces. Een virtuele adelaar dient als vraagbaak.

De Bundeswahlleiter: Officiële website van de verkiezingscommissie, met uitleg over het verkiezingsproces in de deelstaten en op federaal niveau.   

Nederlandse webspecials

Netwerk

Actualiteitenprogramma Netwerk heeft ook een Duitslandspecial met reportages en webverwijzingen. Met interview met cabaretier Hape Kerkeling.

NRC-Handelsblad

 NRC-correspondent Joost van der Vaart geeft commentaar op de verkiezingen vanuit Berlijn

Nova

 Nova-reportage over armoede in Berlijn. Dieuwke van Ooij volgt de Berlijnse burgemeester Wowereit

Duitse Media

ARD Webduell

Kies op de site twee kanselierskandidaten en een verkiezingsthema. Op basis van eerdere interviews van beide kandidaten kan men naar keuze een virtueel verkiezingsdebat organiseren.

ZDF Heute

 Dossier over verkiezingen 2009 met het laatste verkiezingsnieuws en portretten van politici.

Deutsche Welle

De Duitse wereldomroep Deutsche Welle (DW) brengt een overzichtelijk dossier met het laatste nieuws, portretten en een uitleg van het Duitse kiessysteem. Vooral handig voor niet-Duitssprekenden. Deutsche Welle biedt het laatste nieuws in dertig talen aan, zij het niet in het Nederlands.

Der Spiegel

Het gezaghebbende Hamburgse opinieblad brengt al het verkiezingsnieuws, maar ook enkele handige applicaties. Zo kunnen de verschillende peilingen met elkaar worden vergeleken in de zorgenoemede WahlzentraleSpiegels politieke apenrots maakt in één oogopslag duidelijk wie op dit moment de populairste politicus is. Ook worden alle lijsttrekkers voorgesteld met een uitgebreide fotoserie.    

Die Zeit

Het liberale weekblad Die Zeit biedt ook een overzicht van al het verkiezingsnieuws. Daarnaast biedt het dossier een blog van een verslaggever die in heel Duitsland de stemming peilt. Verder analyses van de verkiezingsprogramma's van de afzonderlijke partijen en de meningen van experts.  

Die Welt

Het centrumrechtse dagblad Die Welt brengt nieuws en peilingen. De redactie is ook benieuwd naar de mening van de lezer. Verder zijn de bevindingen van de politiek redacteuren via Twitter te volgen.  

Focus

 Het centrumrechtse opinieblad zet al het verkiezingsnieuws thematisch op een rij in een dossier. Daarnaast zijn via deze site podcasts van verschillende politici te beluisteren.

Süddeutsche Zeitung 

 De kwaliteitskrant uit München brengt een dossier over de verkiezingen met onder meer nieuws en achtergronden rondom de verkiezingen, tussentijdse peilingen en portretten van de politieke partijen.

Bild Zeitung

 Hét Duitse boulevardblad volgt de verkiezingen wat lichtvoetiger. Zo sporen bekende Duitse tv-sterren de kiezer aan vooral te gaan stemmen. De Duitse komiek Florian Schroeder brengt via de site imitaties van Duitse politici.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

De conservatieve kwaliteitskrant FAZ biedt handige grafische toepassingen die de lezer uitstekend op de hoogte houdt van de landelijke verkiezingen. Ook de deelstaat- en gemeenteraadsverkiezingen komen aan bod.

Der Tagesspiegel

Deze Berlijnse krant zit bovenop het machtscentrum in de Duitse hoofdstad. De krant biedt dus ook een dossier over verkiezingen 2009 met actuele artikelen en grafieken over het stemgedrag van de Duitsers.

Partijen
De deelnemende partijen houden de kiezer op de hoogte van het laatste campagnenieuws.

 CDU
Het laatste nieuws over de campagne van de christendemocraten. Daarnaast heeft zittend bondskanselier Merkel een eigen site. Informatie van en over de Beierse zusterpartij CSU is hier te vinden.

SPD
De sociaaldemocraten houden met hun internetsite hun achterban op de hoogte. Daarnaast heeft de partij een speciale campagnewebsite. Hier is ook de blog van lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier te vinden.

De Groenen
Geen aparte campagnewebsite voor de Groenen, maar wel alles over de verkiezingsstrijd van de partij en haar belangrijkste standpunten.

 FDP
Alles over de campagne van de liberalen onder leiding van lijsttrekker Guido Westerwelle.

Die Linke
Nieuws, podcasts van Linke-kandidaten, verkiezingsposters om uit te printen en ander campagnemateriaal is te vinden op de website van de socialisten. 

Twitter zet alle accounts van de Duitse politici op een rijtje.

Extra

Het Haagse adviesbureau Meines & Partners biedt op hun website een Nederlandstalig dossier over de Duitse verkiezingen met nieuws en portretten. Ook is op de site een speciale brochure te downloaden met aanvullende informatie over de Duitse stembusgang.
Afbeeldingen:

Extra Ketchup, flickr.com
dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger