Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier wil meer erkenning voor ervaringen Oost-Duitsers

Kort nieuws - 17 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Steinmeier wil meer begrip voor de ervaringen van Oost-Duitsers van de afgelopen 30 jaar, sinds de val van de Muur. Dat zei hij maandag tijdens een debat in Berlijn over Oost- en West-Duitsland.

Steinmeier sprak zijn begrip uit voor de breuk in de levens van veel Oost-Duitsers na de eenwording. "Veel Oost-Duitsers voelen zich tot op de dag van vandaag niet gehoord, laat staan begrepen." Hun verleden en belevenissen zijn geen vanzelfsprekend bestanddeel van ons gemeenschappelijke 'wij' geworden, aldus de president. Hij noemde het de hoogste tijd om dat te veranderen.  

Sinds de Duitse eenwording, op 3 oktober 1990, gelden de West-Duitse politieke, economische, juridische en sociale systemen ook voor Oost-Duitsland. Veel Oost-Duitsers vinden dat ze die ‘opgelegd’ kregen en voelen zich tweederangs burgers. Ze hebben het gevoel dat ze niet volwaardig meetellen in de samenleving, zei Ostbeauftragte Christian Hirte daar vorig jaar over toen hij het jaarlijkse rapport over de stand van de Duitse eenwording presenteerde. Hij adviseert de Duitse regering over Oost-Duitsland.

Steinmeier sprak maandag in Berlijn van "nieuwe, diepe scheuren" tussen Oost en West, die ook zichtbaar zijn bij verkiezingsuitslagen. Hij toonde begrip voor de ontevredenheid in regio's waar veel werkloosheid heerst, maar die ontevredenheid is geen vrijbrief voor het verspreiden van haat en hetze, voegde hij eraan toe: wie zich met neonazi's inlaat, overschrijdt een grens. Lees meer bij tagesspiegel.de

Lees de hele toespraak van president Steinmeier

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger