Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland haalt kinderen van IS-strijders terug

Kort nieuws - 20 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft voor het eerst vier kinderen van Duitse IS-aanhangers uit Syrië gehaald. Medewerkers van het consulaat-generaal in Erbil (Irak) hebben de kinderen aan de Iraaks-Syrische grens opgevangen, meldde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Het gaat om drie meisjes in de leeftijd van negen maanden, twee en vier jaar. Het vierde kind is een jongen van zeven. Ze verbleven in een kamp van een Koerdische militie. De twee moeders van de drie oudste kinderen zouden zijn omgekomen bij aanvallen van de Koerden op Baghuz, het laatste bastion van IS in Syrië. De wezen zijn in Erbil overgedragen aan hun grootouders. De moeder van de ernstig zieke baby is met haar andere kinderen achtergebleven in het kamp. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil meer Duitse kinderen uit kampen in het noordoosten van Syrië naar Duitsland halen. Er zitten daar volgens het miniserie zo'n 120 kinderen van Duitse islamisten vast. Het ministerie staat onder druk nadat een rechter in Berlijn op 11 juli oordeelde dat de regering verplicht is een moeder met haar minderjarige kinderen uit een Koerdisch kamp terug te halen. De regering is echter terughoudend, omdat met het terughalen van IS-sympathisanten en hun kinderen het terrorismegevaar in Duitsland kan verhogen. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger