Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-voorzitter AKK wil IS-strijders snel Duits paspoort ontnemen

Kort nieuws - 1 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Annegret Kramp-Karrenbauer, partijvoorzitter van de CDU, mengt zich in het debat over wat er met Duitse IS-strijders moet gebeuren die terug naar Duitsland komen. Zij wil dat hun Duitse paspoort snel kan worden ontnomen.

Kramp-Karrenbauer (AKK) wil een snelle invoering van de wetswijziging die het mogelijk maakt dat IS-strijders met een dubbel paspoort hun Duitse nationaliteit wordt ontnomen. Zij kunnen dan ook niet meer terugkeren naar Duitsland. Van mensen met alleen een Duitse nationaliteit kan hun paspoort niet worden afgepakt. Bij hen moet in elk individueel geval worden bekeken of ze naar Duitsland kunnen terugkeren, zegt AKK.

In het regeerakkoord hebben de CDU/CSU en de SPD afgesproken regels over nationaliteit in de wet aan te passen, maar de wetswijziging kon nog niet worden doorgevoerd omdat de ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten het er niet over eens worden.

Volgens schattingen van de veiligheidsdiensten zitten er zo'n 200 Duitse IS-strijders vast in Syrië en Irak. Elke derde tot vierde Duitse IS-strijder heeft nog een andere nationaliteit, meldt Die Welt. Duitsland reageerde eerder deze maand terughoudend op de eis van president Trump om gevangen IS-strijders terug te nemen. Maar Duitse media meldden ook dat Duitsland de berechting van IS-strijders aan het voorbereiden is. Lees meer bij Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger