Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse ministers zijn het eens over intrekken paspoort IS-strijders'

Kort nieuws - 4 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft volgens Duitse media overeenstemming bereikt over een wetswijziging die het mogelijk maakt om Duitsers die met een buitenlandse terreurgroep hebben meegevochten, het Duitse paspoort af te pakken.

Dat Duitsers met een dubbel paspoort hun Duitse nationaliteit kunnen verliezen als ze betrokken zijn geweest bij gevechtshandelingen van buitenlandse milities, hebben regeringspartijen SPD en CDU/CSU al in het regeerakkoord afgesproken.

Toch is de wet nog niet aangepast, volgens CDU/CSU omdat SPD-minister van Justitie Barley de invoering traineert. Volgens het onderzoeksteam van Süddeutsche Zeitung, WDR en NDR bevat het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) echter allerlei aanvullende verscherpingen, waardoor justitie niet met het voorstel akkoord kan gaan. Zo zouden bijvoorbeeld kinderen onder vijf jaar hun Duitse nationaliteit kunnen verliezen als hun ouders die onrechtmatig hebben gekregen.

Volgens Tagesschau hebben de beide ministeries nu een compromis gevonden voor de wetswijziging. Juristen wijzen er volgens Tagesschau op dat de wetswijziging niet kan gelden voor de Duitse IS-strijders die zich op dit moment in Syrië of Irak bevinden. De wet kan niet met terugwerkende kracht ingaan, aldus de juristen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger