Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas in Polen voor herdenking Opstand van Warschau

Kort nieuws - 1 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) is in Polen voor de herdenking van de Opstand van Warschau tegen de Duitse bezetter, die vandaag precies 75 jaar geleden begon. Voor het eerst in 15 jaar is er weer een lid van de Bondsdag bij aanwezig.  

'Voor wat Polen door de Duitsers en in Duitse naam is aangedaan, kan men zich alleen maar diep schamen', zei Maas woensdag na een gesprek met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken. Ook was Maas aanwezig bij een herdenkingsdienst bij het monument voor de opstand. Vandaag legt hij samen met zijn Poolse ambtsgenoot een krans en zal hij in het museum over de opstand een lezing geven. De laatste Duitse politicus die bij de herdenking aanwezig was, was kanselier Gerhard Schröder (SPD) in 2004.

De opstand, die op 1 augustus 1944 begon, werd na 63 dagen door de nazi's bloedig neergeslagen. Zo'n 200.000 Poolse soldaten en burgers kwamen om, ongeveer een half miljoen Polen werd vervolgens gedeporteerd. Als vergelding voor de opstand werd de Poolse hoofdstad door de nazi's bijna volledig verwoest. De Opstand van Warschau wordt volgens Tagesspiegel in Duitsland vaak verward met de opstand in het getto van Warschau (1943), die ook door de nazi's werd neergeslagen. Lees meer bij Tagesspiegel en Welt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger