Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkels compromis voor EU-topfuncties valt niet goed

Kort nieuws - 1 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De EU-regeringsleiders hebben nog geen compromis gevonden voor het verdelen van de hoge EU-posten. Voor het compromis dat kanselier Merkel heeft voorgesteld, is (nog) geen meerderheid. De top is maandagmiddag onderbroken en gaat dinsdag verder.

Merkel heeft voorgesteld dat de Nederlandse sociaal-democraat Frans Timmermans voorzitter van de Europese Commissie zou kunnen worden. De Duitse EVP-kandidaat Manfred Weber zou dan voorzitter van het Europees Parlement kunnen worden en een liberale kandidaat voorzitter van de Europese Raad. Een andere optie zou zijn dat Weber vice-voorzitter van de Europese Commissie wordt. De EVP-fractie, waar ook Merkels CDU bij hoort, reageerde met gemor op haar voorstel en ook in de CDU/CSU is niet iedereen bereid om de aanspraak van Manfred Weber op de post van commissievoorzitter te laten vallen.

Frankrijk wil de christen-democraat Weber niet op de stoel van de voorzitter hebben. En de Visegrad-landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, gaan niet akkoord met Timmermans op die plek. Duitse media zijn door de bank genomen enthousiast over Timmermans; niemand lijkt te twijfelen aan de geschiktheid van de 'charmante diplomaat die perfect Duits spreekt'.

Bemiddelaar tijdens deze onderhandelingen is voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Hij spreekt de regeringsleiders een-op-een en zoekt naar mogelijke openingen. Komen de regeringsleiders er ook dinsdag niet uit, dan zou er nog op 15 juli een extra top kunnen worden belegd. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger