Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse industrie wil hardere koers van EU tegenover China

Kort nieuws - 10 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bundesverband der deutschen Industrie (BDI) wil dat de EU een hardere koers vaart ten opzichte van China. De branchevereniging vreest dat de EU bij moderne technologieën als kunstmatige intelligentie de aansluiting verliest.

Het BDI ziet een probleem in de concurrentie van twee systemen, de Europese liberale markteconomie en de staatseconomie van China. Anders dan eerder verwacht, wordt de Chinese economie niet liberaler en verpest het land met staatsingrepen de markt, aldus het BDI. Het gevolg is overcapaciteit, bijvoorbeeld bij staal. Duitsland en de EU moeten concurrerender worden, vindt Duitse de branchevereniging, en heeft daarvoor 54 eisen opgesteld.

China is de belangrijkste Duitse handelspartner buiten de EU. Chinese investeringen zijn nog steeds welkom, maar er moet een nieuw soort controle op subsidies komen die door de Chinses overheid gefinacierde overnames van Europese techbedrijven moet kunnen tegenhouden, aldus het BDI. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger