Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Voorlopig geen wapenleveranties aan Saoedi-Arabië

Kort nieuws - 22 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel wil dat Duitsland geen wapens naar Saoedi-Arabië levert zolang de dood van de journalist Khashoggi niet is opgehelderd. Dat zei ze zondagavond. Eerder dit weekend hebben Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Maas de gewelddadige dood van de journalist veroordeeld.

De Saoedische regering heeft, na eerdere ontkenningen, toegegeven dat Khashoggi eerder deze maand in het Saoedische consulaat in Istanboel is gedood. Er is nog onduidelijkheid over de omstandigheden waaronder dat gebeurde. Zolang die onduidelijkheid er is, kan Duitsland geen wapens aan Saoedi-Arabië leveren, aldus Merkel. Het land is de op een na grootste afnemer van Duitse wapens. In 2017 exporteerde Duitsland voor 6,6 miljard euro goederen aan Saoedi-Arbaië, daaronder voor 254 miljoen euro aan wapens.

De Duitse eurocommissaris Oettinger waarschuwt voor overhaaste reacties van EU-landen op de dood van Khashoggi. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger