Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe strijd in coalitie dreigt over wapenexport naar Saoedi-Arabië

Kort nieuws - 17 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de bondsregering dreigt een nieuwe strijd over Duitse wapenexporten naar Saoedi-Arabië. Die werden vorig najaar stopgezet. Regeringspartijen CDU en SPD zijn het niet eens over de vraag of die exportstop moet worden verlengd. 

Duitsland besloot de wapenexporten naar Saoedi-Arabië stop te zetten na de moord op de  journalist Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul. Bij het besluit speelde ook de Saoedische betrokkenheid bij de oorlog in Jemen een rol.

Nu er afgelopen weekend een aanval is gepleegd op Saoedische olie-installaties, gaan er binnen de CDU stemmen op de exportstop niet te verlengen. De zelfbescherming van Saoedi-Arabië en van de Verenigde Arabische Emiraten is "in ons strategische belang", aldus een CDU-buitenlandwoordvoerder. De SPD wil aan de exportstop vasthouden. Die is het afgelopen jaar verschillende keren verlengd, ondanks kritiek van Frankrijk en Groot-Brittannië. Op 30 september loopt de exportstop af. Voor die tijd moet de veiligheidsraad van de bondsregering een beslissing nemen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger