Duitslandweb logo Duitslandweb

Groenen tegen gevechtsvliegtuigen voor Saoedi-Arabië

Kort nieuws - 5 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz wil volgens Groenen-Bondsdaglid Anton Hofreiter gevechtsvliegtuigen leveren aan Saoedi-Arabië en militaire transportvliegtuigen aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Hofreiter is daar tegen. Duitsland kan het niet maken om zulke wapens niet te leveren aan Oekraïne en wel aan dictaturen en autocratieën, vindt hij. Hofreiter heeft zich sinds de Russische inval sterk gemaakt voor wapenleveranties aan Oekraïne.

Volgens Hofreiter dringt het Kanzleramt, het departement van de kanselier, er bij de commissie die wapenexporten goed moet keuren op aan om akkoord te gaan met de leveranties. Partnerlanden doen het ook en het is bovendien nodig om gemeenschappelijke defensieprojecten mogelijk te maken, zou de redenatie van het team van Scholz zijn. 

De regering van SPD, Groenen en FDP had zich in het regeerakkoord voorgenomen om veel terughoudender te zijn bij wapenexporten. Door de Russische inval in Oekraïne kwam van dat voornemen weinig terecht. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger