Duitslandweb logo Duitslandweb

'Britse minister eist aanpassing Duitse exportstop Saoedi-Arabië'

Kort nieuws - 20 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hunt heeft in een brandbrief aan zijn Duitse collega Maas zware kritiek geuit op het Duitse besluit geen wapens meer aan Saoedi-Arabië te leveren. Dat meldt Spiegel Online. Duitsland schaadt hiermee de Britse wapenindustrie, aldus Hunt.

Duitsland besloot in oktober vorig jaar geen wapens meer aan Saoedi-Arabië te leveren na de moord op de journalist Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul. De Britten eisen nu dat Duitsland een uitzondering op deze exportstop maakt voor grote defensieprojecten als de gevechtsvliegtuigen eurofighter en tornado. Dat schreef Hunt in een brief aan Maas van 7 februari, waar Der Spiegel uit citeert.

Door het exportverbod kan Groot-Brittannië zijn verplichtingen aan Saoedi-Arabië niet nakomen, schrijft Hunt. Zo zijn voor beide gevechtsvliegtuigen Duitse onderdelen nodig die onder de exportstop vallen. Volgens Hunt dreigen voor het Britse BAE Systems al Saoedische claims voor schadevergoedingen. Duitsland schaadt bovendien zijn eigen geloofwaardigheid als partner, schrijft de Britse minister, en hij vreest dat Europa op deze manier mogelijk ook haar NAVO-verlichtingen niet kan vervullen. Lees meer bij Spiegel Online

Hunt spreekt vandaag met Maas in Berlijn, waar hij hoopt op tegemoetkomingen om een harde Brexit in maart te voorkomem. Hij heeft ook afspraken met minister van Economische Zaken Altmaier en CDU-voorzitter Kramp-Karrenbauer. Tegelijkertijd is premier May is in Brussel in de hoop op een doorbraak in de vastgelopen Brexit-gesprekken. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger