Duitslandweb logo Duitslandweb

Hongaarse premier bereid tot asielonderhandelingen met Duitsland

Kort nieuws - 4 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Hongaarse minister-president Viktor Orban is onder voorwaarden bereid tot onderhandelingen met Duitsland over het terugnemen van asielzoekers. Dat zei hij vandaag voorafgaand aan een gesprek dat hij morgen met kanselier Merkel in Berlijn heeft.

Onderhandelingen zijn wat Orban betreft pas aan de orde als er eerst andere gesprekken zijn gevoerd, zei hij tegen de Bild Zeitung. Eerst moet Duitsland met Oostenrijk onderhandelen over het terugnemen van asielzoekers uit Duitsland, dan moet Oostenrijk met Hongarije in gesprek. "En dan, tot slot, als er echt duidelijkheid is over de Duitse positie, dan onderhandelingen tussen Hongarije en Duitsland", aldus Orban. 

Merkel ontvangt Orban donderdag in haar kanselarij. Voorafgaand aan dat gesprek wil hij met de Oostenrijkse kanselier Kurz telefoneren. Vandaag spreekt de Hongaarse premier met Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble (CDU). 

Na een heftige crisis tussen de CDU en de CSU kwamen beide partijen maandag tot een compromis over het asielbeleid. De bedoeling is dat asielzoekers die al in een ander EU-land zijn geregistreerd, naar dat land worden teruggestuurd. Daarover heeft Merkel vorige week op de EU-top met verschillende landen afspraken gemaakt, waaronder Hongarije. Dat land ontkende dat echter afgelopen weekeinde. Nu is Orban dus toch bereid tot gesprekken.

Asielzoekers die niet naar het EU-land kunnen worden gestuurd waar ze staan geregistreerd, wil Duitsland naar Oostenrijk uitwijzen. Via dat land komen ze Duitsland binnen. Dat is niet met Oostenrijk afgestemd. Als Duitsland die mensen over de grens zet, voert Oostenrijk controles aan de grens met Italië en Slovenië in, heeft het al laten weten. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer reist donderdag naar Wenen om met de Oostenrijkse premier Kurz te spreken over de plannen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.


Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger