Duitslandweb logo Duitslandweb

Hongaarse premier bereid tot asielonderhandelingen met Duitsland

Kort nieuws - 4 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Hongaarse minister-president Viktor Orban is onder voorwaarden bereid tot onderhandelingen met Duitsland over het terugnemen van asielzoekers. Dat zei hij vandaag voorafgaand aan een gesprek dat hij morgen met kanselier Merkel in Berlijn heeft.

Onderhandelingen zijn wat Orban betreft pas aan de orde als er eerst andere gesprekken zijn gevoerd, zei hij tegen de Bild Zeitung. Eerst moet Duitsland met Oostenrijk onderhandelen over het terugnemen van asielzoekers uit Duitsland, dan moet Oostenrijk met Hongarije in gesprek. "En dan, tot slot, als er echt duidelijkheid is over de Duitse positie, dan onderhandelingen tussen Hongarije en Duitsland", aldus Orban. 

Merkel ontvangt Orban donderdag in haar kanselarij. Voorafgaand aan dat gesprek wil hij met de Oostenrijkse kanselier Kurz telefoneren. Vandaag spreekt de Hongaarse premier met Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble (CDU). 

Na een heftige crisis tussen de CDU en de CSU kwamen beide partijen maandag tot een compromis over het asielbeleid. De bedoeling is dat asielzoekers die al in een ander EU-land zijn geregistreerd, naar dat land worden teruggestuurd. Daarover heeft Merkel vorige week op de EU-top met verschillende landen afspraken gemaakt, waaronder Hongarije. Dat land ontkende dat echter afgelopen weekeinde. Nu is Orban dus toch bereid tot gesprekken.

Asielzoekers die niet naar het EU-land kunnen worden gestuurd waar ze staan geregistreerd, wil Duitsland naar Oostenrijk uitwijzen. Via dat land komen ze Duitsland binnen. Dat is niet met Oostenrijk afgestemd. Als Duitsland die mensen over de grens zet, voert Oostenrijk controles aan de grens met Italië en Slovenië in, heeft het al laten weten. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer reist donderdag naar Wenen om met de Oostenrijkse premier Kurz te spreken over de plannen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

De worst van Adenauer

De worst van Adenauer

Wat Konrad Adenauer met de ruzie in de Europese Unie om smaakvolle namen voor vegetarische producten te maken heeft.

Lees meer

Podcast: Een assertiever Duitsland

Podcast: Een assertiever Duitsland

Oud-topdiplomaat Tom de Bruijn spreekt over de steeds assertievere rol van Duitsland in Europa.

Lees meer

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Kijk terug: Hoe zijn de gevolgen van de Duitse eenwording 30 jaar later nog zichtbaar, in Duitsland en Europa?

Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger