Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: 'Europese oplossing asielconflict nog niet bereikt'

Kort nieuws - 28 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een Europese oplossing in de asielstrijd is nog niet bereikt, zei Merkel vanmorgen in haar regeringsverklaring in de Bondsdag. Het thema migratie kan het lot van de EU beslissen, zei ze.

De Europese regeringsleiders bespreken het Europese asielbeleid vandaag en morgen op een top in Brussel. Voorafgaand aan de top legt de kanselier altijd een regerigsverklaring in de Bondsdag af. "We zijn nog niet waar we willen zijn", zei Merkel vanmorgen in Berlijn. Van de zeven punten van een mogelijk gemeenschappelijk Europees asielbeleid zijn er nog twee omstreden, legde ze uit: het maken van Europese standaards voor asielprocedures en de verdeling van vluchtelingen over Europa.

Merkel wil de problemen met bilaterale afspraken oplossen, zei ze. Ze wil met Afrikaanse landen afspraken maken over het terugsturen van asielzoekers, zoals de EU dat met Turkije heeft gedaan. In haar verklaring rechtvaardigde ze haar beslissing in de zomer van 2015 om vluchtelingen uit Oostenrijk en Hongarije op te nemen. Daar krijgt ze nog steeds veel kritiek op. Dat was geenszins een unilaterale actie, aldus Merkel. Het was vanwege de enorme aantallen vluchtelingen die via de Balkanroute naar Europa kwamen een uitzonderlijke situatie, zei ze, die nu niet meer aan de orde is. De kanselier benadrukte dat het met Duitsland alleen goed gaat als het met Europa goed gaat.

Merkel staat onder grote druk om na de top met resultaten naar huis te komen waar coalitiepartner CSU tevreden mee is. Minister Seehofer dreigt zijn plan om asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd bij de grens te weigeren, desnoods zonder instemming van Merkel uit te voeren. Dat zou tot een kabinetscrisis kunnen leiden. In de ARD-talkshow Maischberger herhaalde Seehofer woensdagavond zijn standpunt, maar hij zei ook dat hij er  vertrouwen in heeft dat de CDU en de CSU een plossing vinden. "Ik ken bij mij in de partij niemand die de regering in Berlijn in gevaar wil brengen, die de CSU/CSU-fractie wil ontbinden of die zelfs de kanselier ten val wil brengen", aldus Seehofer.

Na de top overleggen de CDU- en CSU-fractie zondag apart van elkaar over hoe ze verder willen. Seehofer wil daar zondag al duidelijkheid over, zei hij. Lees meer bij tagesschau.deFAZ.net en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger