Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer stelt ontslag uit, wil vandaag nog een keer met Merkel spreken

Kort nieuws - 2 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer wil vandaag in een gesprek met kanselier Merkel een laatste poging doen om tot een oplossing in de asielstrijd tussen CDU en CSU te komen. Lukt dat niet, dan neemt hij ontslag als minister en CSU-voorzitter, zei hij vannacht.

Zondagavond laat werd na meer dan 7 uur overleg van de CSU-top in München bekend dat Seehofer wilde opstappen. Anderen uit de CSU-top, zoals fractieleider Dobrindt, hebben daarna geprobeerd hem daarvan af te houden. 

De CDU-top is bereid tot een gesprek met Seehofer, meldt persbureau dpa. Dat zou gepland staan voor vanmiddag om 17.00 uur. Om 14.00 uur is er volgens dpa een bijeenkomst van de CDU/CSU-fractie, dus van alle CDU- en CSU-afgevaardigden in de Bondsdag samen. Seehofer zei vannacht om 2 uur dat hij een laatste gesprek met Merkel wil voeren "in het belang van dit land en voor de slagvaardigheid van de coalitie en de regering - die we willen behouden". Het gaat daarbij alleen om de grenscontroles en het terugsturen van asielzoekers bij de grens, zei Seehofer. "Ik hoop dat het lukt. En dat is nu een tegemoetkoming van mij, dat we nog deze poging doen." Anders was zijn ontslag definitief geweest, aldus Seehofer. 

De CDU en de CSU strijden sinds twee weken over dit punt uit Seehofers immigratieplan. Seehofer wil asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd bij de grens kunnen weigeren. Merkel wil een Europese oplossing. De CSU gaf haar tot de EU-top van vorige week donderdag en vrijdag de tijd om een compromis te vinden. In Brussel sprak Merkel onder meer met Spanje en Griekenland af dat zij asielzoekers die bij hen staan geregistreerd terugnemen. Met 14 andere landen zou ze daar ook afspraken over maken, zei ze. Drie van die landen, Tsjechië, Polen en Hongarije, hebben dat zondag ontkend.

Zondagmiddag werd uit CSU-kringen duidelijk dat Seehofer Merkels Europese afspraken niet genoeg vond - tot verbijstering van de CDU, die in Berlijn bijeengekomen was voor overleg. Merkel had eerder op de dag in het jaarlijkse zomerinterview met de ZDF gezegd dat de EU-afspraken wat haar betreft hetzelfde effect hadden als Seehofers immigratieplan - een eis die Seehofer voorafgaand aan de EU-top had gesteld. 

Het CDU-partijbestuur heeft zich zondag achter de kanselier geschaard. CDU-secretaris-generaal Kramp-Karrenbauer zei in een verklaring zondagavond laat dat de CDU-top Merkels Europese koers steunt en dat een Duitse weigering van asielzoekers aan de grens het verkeerde signaal aan de Europese partners is. Merkel zelf waarschuwde eerder zondagavond voor een verzwakking van haar onderhandelingspositie in Europa als Duitsland een eigen, nationaal immigratiebeleid uitvoert, meldde persbureau dpa. Ze benadrukte bovendien het belang van de CDU-CSU-samenwerking.

Ook als Merkel en Seehofer tot een compromis komen, of als Seehofer met zijn ontslag een val van het kabinet zou voorkomen, is de vraag of de zusterpartijen nog kunnen samenwerken. Het vertrouwen tussen CDU en CSU is flink geschaad. Volgens Duitse media was een meerderheid van de CSU'ers in München zondag tegen Merkels koers in het asielbeleid en voor de uitvoering van Seehofers immigratieplan. Politicoloog Karl-Rudolf Korte sprak zondagavond bij de ZDF in een commentaar over een regeringsoorlog in plaats van een regeringscrisis. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger