Duitslandweb logo Duitslandweb

'Merkels visie op EU stelt Fransen teleur'

Kort nieuws - 5 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Parijs is overwegend teleurgesteld gereageerd op het interview met de Duitse kanselier Merkel dat zondag in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung stond, schrijven Duitse kranten. Merkel reageert in het interview eindelijk op de plannen van de Franse president Macron voor de Europese Unie. 

Merkel zegt in het interview dat ze de EU wil versterken, maar geen 'schuldenunie' wil. Ze wil wel een beperkt gezamenlijk investeringsbudget van maximaal enkele tientallen miljarden, maar niet een gemeenschappelijke begroting zoals Macron die voor zich ziet. Ook wil ze wel een Europese interventiemacht, maar de Bondsdag moet zeggenschap houden over de inzet van zo'n Europees leger. 

Macron heeft in september verdergaande voorstellen gedaan. Merkel heeft door de lange coalitie-onderhandelingen niet eerder gereageerd op de plannen. Woordvoerders van Macron lieten maandag weten tevreden te zijn dat Merkel Macron een eind tegemoet komt. Volgens Spiegel Online en de Süddeutsche Zeitung is er in Parijs echter vooral teleurstelling dat Merkels CDU niet bereid is tot grote stappen in de Europese eenwording.

Dat Merkel reageert op de plannen van Macron met een interview, waarin ze niet zozeer een visie uiteenzet alswel punt voor punt een reactie geeft op de voorstellen van Macron, laat volgens de Süddeutsche Zeitung zien dat er geen echte dadendrang is in Berlijn, waar het Europa aangaat.

Beide regeringen ontmoeten elkaar 19 juni. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger