Duitslandweb logo Duitslandweb

Ophef om nazi-provocatie van AfD'er Gauland

Kort nieuws - 4 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Alexander Gauland, voorzitter van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), heeft zaterdag op een congres gezegd dat 'Hitler en de nazi's slechts een vogelpoepje zijn in meer dan 1000 jaar succesvolle Duitse geschiedenis'. 

Politici en organisaties die zich met de herdenking aan de holocaust bezighouden, reageerden met afschuw op de uitspraken van Gauland, die behalve partijvoorzitter ook fractievoorzitter in de Bondsdag is. Gauland hield zijn toehoorders op het AfD-jongerencongres in Thüringen voor dat Duitsland een roemrijke geschiedenis heeft, die langer duurde dan "die verdomde 12 jaren".

De systematische en industrieel georganiseerde vernietiging van meer dan zes miljoen mensen is een in de geschiedenis precedentloze misdaad, pareerde de antisemitisme-gezant van de regering, Felix Klein, de uitspraken. Na de verloren aanvalsoorlog lag Duitsland volledig in puin en 60 miljoen mensen verloren hun leven, stelde hij in de krant Die Welt. "Om deze balans een vogelpoepje te noemen, verontwaardigt mij ten diepste."

Het was niet de enige provocatie op het congres: de jongeren zongen het Deutschlandlied - waarvan alleen de derde strofe het Duitse volkslied is - in zijn geheel. De eerste twee coupletten worden sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezongen, omdat ze door de nazi's werden gebruikt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.

Lees meer

De Verlosser van de pandemie?

De Verlosser van de pandemie?

Karl Lauterbach is de nieuwe minister van Gezondheid. Een portret van de 'opperwaarschuwer' in de coronacrisis.

Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.

Lees meer

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger