Duitslandweb logo Duitslandweb

Woedende reacties op choquerende uitspraken AfD'er Gauland

Kort nieuws - 28 augustus 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse politici en media reageren woedend op uitspraken van AfD-lijsttrekker Alexander Gauland. Die zei afgelopen weekend bij een campagnebijeenkomst dat hij SPD-vicevoorzitter Özoguz "naar Anatolië" wil laten "afvoeren".  

Gauland sprak in Eichsfeld in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen en reageerde op een uitspraak van Özoguz, SPD-vicevoorzitter en namens de bondsregering belast met integratievraagstukken. Zij zei eerder dit jaar dat "een specifieke Duitse cultuur, behalve de taal, gewoon niet te identificeren is". Gauland haalde de uitspraak op de campagnebijeenkomst aan en zei toen, volgens de FAZ die hem letterlijk heeft geciteerd: "Dat zegt een Duits-Turkse. Nodig haar maar in Eichsfeld uit en zeg haar dan wat specifiek Duitse cultuur is. Daarna komt ze hier nooit meer en we zullen haar dan ook, godzijdank, naar Anatolië kunnen afvoeren." Zijn toehoorders zouden daarop geapplaudiseerd hebben. Even later sprak hij over asielzoekers, "criminele migranten en islamistische terroristen", die "ons dit Duitsland willen afnemen".

Duitse politici en media reageren woedend op de uitspraak. Zij noemen Gauland een smerige hetzer en een racist. Ook SPD-lijsttrekker Schulz noemde de uitspraken in een tweet "weerzinwekkend". Alice Weidel, mede-AfD-lijsttrekker, nam het voor Gauland op: zijn woordkeuze noemde zij "een kwestie van smaak", maar ook zij vindt Özoguz ongeschikt voor haar baan, zei ze vanmorgen bij het ARD-Morgenmagazin.

Volgens de Huffington Post Deutschland zijn provocaties als die van Gauland bewuste strategie van de AfD. Daar hebben ze ook tijdens de vluchtelingencrisis mee gescoord. De Tagesspiegel schrijft in een commentaar dat Gauland niet in de Bondsdag hoort. "Zo klinken woorden van onmensen." De AfD staat in de peilingen voor de Bondsdagverkiezingen op tussen de 7 en de 10 procent van de stemmen. Lees meer bij Huffington Post, Focus Online en Tagesspiegel.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Terugblik op Duitsland in 2017

Terugblik op Duitsland in 2017

De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.

Lees meer

Maria en de AfD

Maria en de AfD

Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Grote AfD-fractie nu al in problemen

De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?

Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Bondsdagverkiezingen 2017

Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger