Duitslandweb logo Duitslandweb

Muziek - Söhne Mannheims in de Melkweg
Grote Duitse band geeft een kleinschalig concert in Nederland

Achtergrond - 11 maart 2011 - Auteur: Josta van Bockxmeer

In Duitsland vullen ze stadions, in Nederland zijn ze vrijwel onbekend: de Söhne Mannheims. Zaterdag 12 maart speelt de veertienkoppige band in de Melkweg in Amsterdam. Het concert is al weken uitverkocht.

Muziek - Söhne Mannheims in de Melkweg
© Marek Lieberberg Konzertagentur
Aankondiging van het concert in het Nederlands door Tino.

De Söhne Mannheims maken een toegankelijke mix van pop en soul, met invloeden van hiphop en reggae, en ook door andere muziekrichtingen laten ze zich graag beïnvloeden. De omvangrijke band wisselt nogal eens van samenstelling en herbergt veel nationaliteiten. Bekendste lid is soulzanger Xavier Naidoo, die de band combineert met een succesvolle solocarrière en betrokken was bij de oprichting van de Popacademie in Mannheim.

De band ontstond als project van een groep vrienden in Mannheim. Xavier Naidoo beschrijft het ontstaan als “de behoefte, de vriendengroep een naam te geven.” Eind 2000 kwam het debuutalbum “ZION” uit, met onder andere hun grootste hit “Geht davon aus.” Hun tweede album “NOIZ” bereikte in 2004 de eerste plaats in de Duitse albumhitlijst. IZ ON is het derde deel in de trilogie. Het refrein van het gelijknamige lied legt uit waar de titel voor staat:: “Iz on heißt soviel wie “jetzt geht’s los”, nehmt eure Hände aus dem Schoß.”

Geliefde thema’s zijn gerechtigheid, spiritualiteit, liefde en aandacht voor mensen overal op de wereld. Gitarist Andreas Bayless in een interview op de website Inside: “Bij de Söhne hebben we katholieken, evangelisten, rastafaris, vrije religieuzen, esoteriers en mensen die zich met boedhisme bezighouden. We praten er gewoon veel over hoe wij, ieder voor zich, de wereld zien.” De teksten - afwisselend in het Duits en Engels - spreken duidelijke taal, want zoals ze op hun laatste album “Iz On” formuleren: “Wir sprechen Dinge aus, wir sprechen Dinge an.” Dat resulteert in duidelijke teksten als die van “Junges Deutschland” waarin kritiek op de Duitse wapenexport wordt geuit: “Ich hab dir immer viel mehr zugetraut als du jetzt leistest. Viel mehr als den Exportweltmeister. Ich frag mich wieviel prozent Waffen gehe da mit auf die Reise - dass deutsche Waffen Menschen töten find ich echt scheiße!”.

Bij het vorige concert vier jaar geleden was het nog moeilijk om de zaal vol te krijgen, nu is het al weken uitverkocht. De Melkweg richt zich bij de kaartverkoop wel vooral op Nederlanders die zich voor Duitsland interesseren. Een medewerkster: “We hadden wel verwacht dat het druk zou worden, maar niet dat het al zo snel vol zou zijn.” Zaterdag dus, Iz On in de Melkweg.

Tags: muziek

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De publieksvriendelijkheid

De publieksvriendelijkheid

Duitse musea, hiërarchische staatsinstanties, zien bezoekers vooral als een bedreiging, heeft Merlijn Schoonenboom meermaals ervaren.

Lees meer

Het Udoversum ontstond in Gronau

Het Udoversum ontstond in Gronau

De wieg van de grootste rocklegende van Duitsland stond in Gronau. De plek bij uitstek dus om de film Lindenberg! te kijken.

Lees meer

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

De familie Hohenzollern wil bezittingen terug die in het verleden zijn afgenomen. Maar heeft ze daar recht op?

Lees meer

De Malle-therapeuten

De Malle-therapeuten

Merlijn Schoonenboom heeft zich in het Duitse muziekgenre Mallorca-zomerhits verdiept. Er ging een wereld voor hem open. Column met soundtrack.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger