Duitslandweb logo Duitslandweb

Frankfurter Buchmesse in verwarring door e-book
Grootste boekenbeurs ter wereld aan begin van nieuw tijdperk

Boeken - 6 oktober 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het e-book leidt tot discussie op de Frankfurter Buchmesse. Uitgeverijen zijn in verwarring door de opkomst van elektronisch lezen. De grootste boekenbeurs ter wereld begint vandaag.

Frankfurter Buchmesse in verwarring door e-book
© Frankfurter Buchmesse
Vandaag is de Frankfurter Buchmesse begonnen.

De "tweede digitale revolutie" is het zwaartepunt van de Frankfurter Buchmesse 2010, zo meldde Die Welt gisteren. Aanbieders van elektronische boeken, mobiel internet en software krijgen veel ruimte om nieuwe gadgets te promoten. Tijdens een conferentie kunnen vertegenwoordigers van uitgevers, muziek- en filmlabels elkaar ontmoeten en discussiëren over digitalisering.

Dat de boekenbranche zich druk maakt over e-books is niet vreemd. In de Verenigde Staten verkocht online boekhandel Amazon dit jaar voor het eerst meer elektronische dan gebonden boeken, aldus The Wall Street Journal in juli 2010. Het e-book wordt gezien als de grootste verandering in de boekenwereld sinds de opkomst van paperbacks, 75 jaar geleden. Uitgevers zijn nerveus en hebben het gevoel dat de boekenindustrie zich in onbekende wateren bevindt, aldus The Times vandaag.

Victoria Barnsley, werkzaam bij uitgeverij HarperCollins, vermoedt dat de verkoop van paperbacks zal dalen maar dat het gedrukte boek niet verdwijnt. “Een e-book lees je onderweg, een boek met harde kaft geef je cadeau”, zegt Barnsley in The Times. Het internet kan boeken juist een betere toekomst bieden. Consumenten met een e-reader kopen drie keer zoveel boeken dan voorheen. “Dit betekent dat het internet de toekomst van boeken kan waarborgen”, zegt Barnsley. “De manier waarop boeken verrijkt worden met geluid, plaatjes en applicaties is nog maar het begin.”

Boekenbeurs

De beurs werd dinsdag geopend door de Argentijnse president Cristina Kirchner. Elk jaar is een ander land te gast op de beurs. Dit jaar heeft Argentinië de kans om haar literatuur met een uitgebreid cultureel programma aan de man te brengen.

Tijdens de beurs, die tot en met zondag duurt, presenteren uitgevers hun nieuwe publicaties. De boekenbeurs was in eerste instantie bedoeld voor mensen uit het boekenvak maar concentreert zich de laatste jaren voornamelijk op een breder publiek. Haar populariteit heeft de Frankfurter Buchmesse vooral te danken aan de enorme omvang en het feit dat de organisatie een goede neus voor nieuwe ontwikkelingen in boekenland heeft. Met een gevarieerd programma wordt het bestaan van het boek gevierd. Schrijvers signeren en geven lezingen, talloze journalisten doen verslag en het publiek kan zich naast alle activiteiten ook nog eens vergapen aan boeken, vooral heel veel boeken.

Tijdens de Frankfurter Buchmesse besteedt Duitslandweb iedere dag aandacht aan de Duitse boekenwereld.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Literatuur':

Op de Buchmesse Leipzig: booktok, cosplay en politiek

Op de Buchmesse Leipzig: booktok, cosplay en politiek

Petra Schulze Göcking (DIA) sprak in Leipzig met auteurs en bezoekers van de Buchmesse en kwam terug met hun boekentips.


Lees meer

DDR-roman Brigitte Reimann vertaald en zonder censuur

DDR-roman Brigitte Reimann vertaald en zonder censuur

Roman 'Mijn broer en ik' van Brigitte Reimann wordt 60 jaar na verschijnen internationaal ontdekt.


Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Met ‘Kairos’ wil schrijfster Jenny Erpenbeck haar DDR-herinneringen vastleggen.


Lees meer

Onze mooiste stukken over Duitse literatuur

Onze mooiste stukken over Duitse literatuur

Omdat het Boekenweek is, zetten we onze mooiste artikelen over Duitse literatuur op een rij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger