Boeken

Videocolumn: De magische wereld van Mariana Leky

Boeken - 21 juni 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: De magische wereld van Mariana Leky
Eind mei verscheen de roman 'Dichterbij dan je denkt' van Mariana Leky. Juriste, schrijfster én onze literatuurcolumniste Britta Böhler vindt het meer dan terecht dat ook dit boek van de Duitse auteur is vertaald. Normaalgesproken is ze geen fan van het magisch-realisme, maar Leky wist haar te winnen voor een fantasiewereld.
Lees meer

Videocolumn: Leugens lezen

Boeken - 15 april 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Leugens lezen
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. In haar videocolumn praat ze ons bij over de Duitse literatuur. Dit keer maakt ze een uitstapje naar non-fictie en tipt een essay waarin Bettina Stangneth het fenomeen liegen ontleedt.
Lees meer

‘In Duitsland is de literaire traditie invloedrijker’

Boeken - 1 april 2019 - Auteur: Jerker Spits ‘In Duitsland is de literaire traditie invloedrijker’
Christoph Buchwald is samen met zijn vrouw Eva Cossee de oprichter en de drijvende kracht achter Uitgeverij Cossee. Zij zetten zich in voor het Duitse boek in Nederland en het Nederlandse boek in Duitsland. Jerker Spits sprak de uitgever over lezen en uitgeven in beide landen.
Lees meer

Videocolumn: Kristine Bilkau

Boeken - 13 februari 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Kristine Bilkau
Kristine Bilkau debuteerde in 2015 met Die Glücklichen (De Gelukkigen). Een boek met 'echte mensen'; geen stereotypen, geen clichés, zegt schrijfster en juriste Britta Böhler. Volgende week verschijnt Bilkaus tweede boek in het Nederlands: 'Een liefde, in gedachten'. Böhler stelt haar werk voor.
Lees meer

Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'

Boeken - 4 februari 2019 - Auteur: Jerker Spits Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'
Uwe Timm (1940) is een van de meest gelezen Duitse schrijvers. Zijn nieuwe roman 'Icarië' speelt in München, tussen de puinhopen kort na de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaans officier krijgt de opdracht het leven van Alfred Ploetz te onderzoeken: een wetenschapper die begon als communist, maar later als overtuigd nazi de grondlegger van de 'rasverbetering' werd. Jerker Spits sprak de schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Lees meer

Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin

Boeken - 17 december 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin
De tv-serie Babylon Berlin is een groot succes in Duitsland. Het verhaal, over de getraumatiseerde politieman Gereon Rath, is gebaseerd op de roman Der Nasse Fisch van Volker Kutscher. Onze literatuurcolumniste Britta Böhler is razend enthousiast over de serie en de boeken. 
Lees meer

DIA leest: De bosbeleving van Peter Wohlleben

Boeken - 6 december 2018 - Auteur: Thomas de Vries DIA leest: De bosbeleving van Peter Wohlleben
Duitsers hebben een bijzondere band met het bos. Boswachter Peter Wohlleben draagt met zijn populaire boeken al jaren bij aan die bosbeleving. DIA-medewerker Thomas de Vries las ‘Der Wald. Eine Entdeckungsreise’, de pocketuitgave van 'Der Wald. Ein Nachruf'.
Lees meer

Videocolumn: De kunst van het vertalen

Boeken - 19 november 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: De kunst van het vertalen
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. In haar videocolumn praat ze ons bij over de Duitse literatuur. Een ode aan de vertalers dit keer; en dan met name aan Ria van Hengel, die een voorliefde heeft voor de zwaardere Duitstalige literaire werken.
Lees meer

Videocolumn: Schrijvende juristen

Boeken - 10 oktober 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Schrijvende juristen
De Duitse schrijfster en juriste Inger-Maria Mahlke heeft deze week de Deutsche Buchpreis gewonnen. Dat sprak onze vaste literatuurcolumniste Britta Böhler aan; ook zij is schrijfster én juriste. Niet toevallig zijn veel beroemde Duitse schrijvers juridisch geschoold, stelt ze in haar nieuwe videocolumn.
Lees meer

Videocolumn: Berlijn Alexanderplatz

Boeken - 17 september 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Berlijn Alexanderplatz
Juriste en schrijfster Britta Böhler, onze vaste literatuurcolumniste, heeft een succesvol youtube-kanaal waar ze vrouwelijke auteurs bespreekt. Voor ons maakte ze een videocolumn over de roman 'Berlijn Alexanderplatz' van Alfred Döblin. "Omdat de thema's van het boek nu actueler zijn dan ooit."
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger