Boeken

Videocolumn: Kristine Bilkau

Boeken - 13 februari 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Kristine Bilkau
Kristine Bilkau debuteerde in 2015 met Die Glücklichen (De Gelukkigen). Een boek met 'echte mensen'; geen stereotypen, geen clichés, zegt schrijfster en juriste Britta Böhler. Volgende week verschijnt Bilkaus tweede boek in het Nederlands: 'Een liefde, in gedachten'. Böhler stelt haar werk voor.
Lees meer

Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'

Boeken - 4 februari 2019 - Auteur: Jerker Spits Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'
Uwe Timm (1940) is een van de meest gelezen Duitse schrijvers. Zijn nieuwe roman 'Icarië' speelt in München, tussen de puinhopen kort na de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaans officier krijgt de opdracht het leven van Alfred Ploetz te onderzoeken: een wetenschapper die begon als communist, maar later als overtuigd nazi de grondlegger van de 'rasverbetering' werd. Jerker Spits sprak de schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Lees meer

Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin

Boeken - 17 december 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin
De tv-serie Babylon Berlin is een groot succes in Duitsland. Het verhaal, over de getraumatiseerde politieman Gereon Rath, is gebaseerd op de roman Der Nasse Fisch van Volker Kutscher. Onze literatuurcolumniste Britta Böhler is razend enthousiast over de serie en de boeken. 
Lees meer

DIA leest: De bosbeleving van Peter Wohlleben

Boeken - 6 december 2018 - Auteur: Thomas de Vries DIA leest: De bosbeleving van Peter Wohlleben
Duitsers hebben een bijzondere band met het bos. Boswachter Peter Wohlleben draagt met zijn populaire boeken al jaren bij aan die bosbeleving. DIA-medewerker Thomas de Vries las ‘Der Wald. Eine Entdeckungsreise’, de pocketuitgave van 'Der Wald. Ein Nachruf'.
Lees meer

Videocolumn: De kunst van het vertalen

Boeken - 19 november 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: De kunst van het vertalen
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. In haar videocolumn praat ze ons bij over de Duitse literatuur. Een ode aan de vertalers dit keer; en dan met name aan Ria van Hengel, die een voorliefde heeft voor de zwaardere Duitstalige literaire werken.
Lees meer

Videocolumn: Schrijvende juristen

Boeken - 10 oktober 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Schrijvende juristen
De Duitse schrijfster en juriste Inger-Maria Mahlke heeft deze week de Deutsche Buchpreis gewonnen. Dat sprak onze vaste literatuurcolumniste Britta Böhler aan; ook zij is schrijfster én juriste. Niet toevallig zijn veel beroemde Duitse schrijvers juridisch geschoold, stelt ze in haar nieuwe videocolumn.
Lees meer

Videocolumn: Berlijn Alexanderplatz

Boeken - 17 september 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Berlijn Alexanderplatz
Juriste en schrijfster Britta Böhler, onze vaste literatuurcolumniste, heeft een succesvol youtube-kanaal waar ze vrouwelijke auteurs bespreekt. Voor ons maakte ze een videocolumn over de roman 'Berlijn Alexanderplatz' van Alfred Döblin. "Omdat de thema's van het boek nu actueler zijn dan ooit."
Lees meer

Georg Büchner-Preis 2018: Terézia Mora

Boeken - 24 juli 2018 - Auteur: Britta Böhler Georg Büchner-Preis 2018: Terézia Mora
De favoriete Duitse boekenprijs van Britta Böhler is de Georg-Büchner-Preis. Dat die dit jaar naar de in Hongarije geboren Terézia Mora gaat, verheugt haar bijzonder.
Lees meer

Wells: 'Wat als ik het verkeerde leven leidde?'

Boeken - 16 juli 2018 - Auteur: Jerker Spits Wells: 'Wat als ik het verkeerde leven leidde?'
Benedict Wells (1984) is een van de meest succesvolle jonge Duitse schrijvers. In Nederland werden van zijn roman 'Het einde van de eenzaamheid' meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Nu is ook zijn debuut 'Becks laatste zomer' in het Nederlands vertaald. De roman gaat over een leraar die een roadtrip door Europa maakt met zijn meest begaafde leerling. Jerker Spits sprak de Duits-Zwitserse schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Lees meer

Schlink: ‘Ik heb mijn figuren altijd lief gehad’

Boeken - 8 juni 2018 - Auteur: Jerker Spits Schlink: ‘Ik heb mijn figuren altijd lief gehad’
Bernhard Schlink (1944) is een van de meest gelezen schrijvers van de hedendaagse Duitstalige literatuur. In zijn nieuwe roman volg je de titelfiguur Olga door de Duitse twintigste eeuw: van het opkomende nationalisme voor de Eerste Wereldoorlog tot de studentenprotesten in de jaren zestig. Jerker Spits sprak de schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger