Boeken

'Spengler leert ons niks voor deze tijd'

Boeken - 10 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Spengler leert ons niks voor deze tijd'
De verschijning van de Nederlandse vertaling van ‘Der Untergang des Abendlandes’ wordt vanavond met een debatavond in de Amsterdamse muziektempel Paradiso gevierd. Opmerkelijk, want het boek van de Duitse filosoof Oswald Spengler is al bijna 100 jaar oud en tamelijk onleesbaar. Historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut heeft zijn bedenkingen bij de ‘revival’.
Lees meer

Florian Illies

Boeken - 30 september 2017 - Auteur: Britta Böhler Florian Illies
De naam Florian Illies heb ik voor het eerst gehoord toen hij zeventien jaar geleden zijn satirische roman 'Generation Golf' publiceerde. Dit boek over de onverschilligheid en consumptiedrift van Illies en zijn vrienden is niet alleen grappig en vlot geschreven, het was ook herkenbaar. Illies weet het levensgevoel van een generatie te verwoorden die in het Duitsland van de jaren tachtig volwassen werd. Jaren waarin Kohl tot kanselier werd gekozen, geld verdienen belangrijk was en koffie met melk ineens ‘cappuccino’ ging heten.
Lees meer

Boeken voor de Bondsdagverkiezingen

Boeken - 14 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Boeken voor de Bondsdagverkiezingen
Van de Duitse politiek krijgt Nederland vrij weinig mee. Alleen in de weken rond de verkiezingen richt de blik zich naar het oosten. Om te begrijpen wat in Duitsland speelt en waarom Sankt Martin het nu al heeft afgelegd tegen Mutti Merkel kunnen onderstaande boeken behulpzaam zijn:
Lees meer

Op m’n nachtkastje

Boeken - 9 augustus 2017 - Auteur: Britta Böhler Op m’n nachtkastje
Ik lees graag ’s avonds in bed, nog even een half uurtje wegduiken in een mooi verhaal voordat het licht uitgaat. Meestal kies ik dan voor een boek dat ik al eerder heb gelezen, een oude bekende als het ware. Op dit moment liggen er drie boeken op mijn nachtkastje die ik graag wil aanbevelen.
Lees meer

Nieuw vertaald: Duitse boeken voor de zomer

Boeken - 12 juli 2017 - Auteur: Britta Böhler Nieuw vertaald: Duitse boeken voor de zomer
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. Op Duitslandweb schrijft ze vanaf nu maandelijks een column over literatuur. Voor de zomervakantie geeft ze vijf boekentips. 
Lees meer

Voorpublicatie 'De vleugels van de adelaar'

Boeken - 15 mei 2017 - Auteur: Hanco Jürgens Voorpublicatie 'De vleugels van de adelaar'
Duitsland heeft sinds de val van de Muur enorme veranderingen ondergaan. In de DIA-bundel 'De vleugels van de adelaar' geven auteurs als Luuk van Middelaar, René Cuperus, Michèle de Waard en André Szász een actueel en handzaam overzicht van de recente Duitse geschiedenis. In deze voorpublicatie, een fragment van de inleiding, gaat Hanco Jürgens in op het Duitse buitenlandse beleid.
Lees meer

Boekentips op de Dag van de Duitse taal

Boeken - 23 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb Boekentips op de Dag van de Duitse taal
Wat is je favoriete Duitse boek? Dat vroegen we vandaag, op de Dag van de Duitse taal, op twitter en Facebook. Het resultaat is een gevarieerde lijst met klassiekers, minder bekende auteurs, thrillers, kinderboeken, DDR-literatuur en nog veel meer. Aanvullingen welkom! 
Lees meer

Boek beschrijft strijd Oost- en West-Duitse historici

Boeken - 8 november 2016 - Auteur: Marja Verburg Boek beschrijft strijd Oost- en West-Duitse historici
Historici in Oost- en West-Duitsland voerden tijdens de Koude Oorlog een verbitterde ideologische strijd over de geschiedschrijving van de 20e eeuw. Ook na de val van de Muur ging die strijd nog door. Christina Morina en zeven andere historici schreven daarover het boek ‘Das 20. Jahrhundert erzählen’. “Als Oost- en West-Duitse historici al naar elkaar toe bewogen, dan was dat eigenlijk alleen als het om de gemeenschappelijke Duitse schuldvraag ging.”
Lees meer

'Widerfahrnis' van Kirchhoff wint Deutscher Buchpreis

Boeken - 17 oktober 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Widerfahrnis' van Kirchhoff wint Deutscher Buchpreis
'Widerfahrnis' van Bodo Kirchhoff heeft de Deutsche Buchpreis 2016 gewonnen, de belangrijkste prijs voor Duitstalige romans.
Lees meer

Roman over RAF geeft indringend beeld van BRD

Boeken - 14 oktober 2016 - Auteur: Marja Verburg Roman over RAF geeft indringend beeld van BRD
De Duitse schrijver Frank Witzel produceerde vorig jaar een van de opmerkelijkste Duitse boektitels ooit: ‘Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969’. Hij schetst daarin op nogal onconventionele wijze een beeld van de BRD van voor de val van de Muur. Vandaag verschijnt het boek in het Nederlands. “Ik heb lang om het thema heen gedraaid”, vertelde Witzel vorige week in Den Haag.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger