De opvolger van Rau: vrouw of Ossie?
Gekonkel over nieuwe bondspresident

Achtergrond - 10 juni 2003

(10 juni 2003) Eigenlijk gaat het goed met Johannes Rau. Hij heeft een even intelligente als knappe vrouw, gezonde kinderen en hij woont in een mooi paleis. Bovendien heeft hij een leuke baan. Johannes Rau is de baas van alle Duitsers, hij is bondspresident en daarmee de hoogste gekozen representant van het Duitse volk. Dat is echter precies de reden, dat het toch niet helemaal goed gaat met de rustige senior, die de pensioengerechtigde leeftijd allang is gepasseerd.

Klaus Töpfer, Bernhard Vogel en Paul Kirchhof. Alle tot nu toe genoemde personen hebben één ding gemeen: hun eigenlijke politieke carrière is voorbij, het zijn elder statesmen zonder grotere ambitie dan wellicht hun jarenlange partijpolitieke carrière met een glansrijk optreden af te sluiten. In elk geval hebben zij een gezamenlijk probleem: het ontbreekt hen aan geschikte eigenschappen. Voor de selectie van politiek leiders wordt namelijk meestal volstrekt niet officieel, maar met groot effect op het publiek een lijst met gewenste eigenschappen gepresenteerd. Verlangd worden eigenschappen als bijvoorbeeld 'vrouw' of 'Ossie'. Voor de meeste beroepspolitici zijn alleen deze twee criteria al schier onvervulbaar. Gelukkig is dit 'verlanglijstje' echter nooit werkelijk serieus bedoeld. Zij wordt slechts gebruikt als munitie tegen ongewenste kandidaten en uiteindelijk toch weer vergeten. De Bondsrepubliek had tot dusverre noch een vrouwelijke president noch een president uit het Oosten.

Misschien dat dus toch één van de reeds genoemde kandidaten de volgende bondspresident wordt als de SPD er tenminste niet in slaagt, tijdens de verkiezingen de meerderheid in de Bundesversammlung om te draaien. Het werkelijk verrassende aan deze bizar aandoende stemprocedure is het feit dat, ondanks enkele lachwekkende figuren, meestal enigermate bruik- en toonbare presidenten worden gekozen.

Zie ook Actueel Uitgelicht
De Duitse bondspresident

Jan Kanter is journalist bij Die Welt. In het kader van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland was hij in 2001 te gast bij DeVolkskrant.

Uit het Duits vertaald door Mark Schenkel. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger