Duitse politie bespioneerde linkse studenten
Infiltrant moest informatie geven over links-radicale kringen

Achtergrond - 19 januari 2011

Een infiltrant heeft maandenlang linkse studenten in Heidelberg bespioneerd. Dat gaf de minister van Binnenlandse Zaken van de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg gisteren toe. De zaak kwam aan het licht toen de infiltrant eind december door een kennis werd ontmaskerd.

Duitse politie bespioneerde linkse studenten
© Flickr.com/urbanartcore.eu/cc
Een Antifa-demonstratie. De politie infiltreerde in linkse studentenkringen

De verbijstering onder een groep Heidelbergse studenten was groot toen hun vriend Simon Brenner geen oprechte activist bleek te zijn maar een rechercheur. In de zomer van 2010 schreef Brenner zich in aan de Universiteit in Heidelberg voor de vakken Duits, etnologie en sociologie. Hij liet geregeld zijn gezicht zien bij activiteiten van linkse groeperingen om contacten op te bouwen. Zo sloot Brenner zich aan bij de Die Linke.SDS, de studentenbond van Die Linke. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Surf-dude

Negen maanden lang kon Simon Brenner, volgens Spiegel Online een sportieve ‘surf-dude’, zijn gang gaan. In december vorig jaar werd hij ontmaskerd. Tijdens een concert kwam Brenner een vakantiekennis tegen die hem herkende. Zij wist zijn vrienden te vertellen dat hij in werkelijkheid voor de politie werkte. Brenner gaf dat toe. Hij bekende dat hij regelmatig rapport uitbracht over de linkse beweging aan de universiteit. Na dat gesprek heeft niemand meer iets van Brenner (een pseudoniem, zo bleek) vernomen, aldus de FAZ.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Baden-Württemberg zweeg vier weken lang over de ontmaskering. Na schriftelijke vragen van de Groenen bevestigde minister Heribert Rech (CDU) gisteren dat een rechercheur negen maanden lang de linkse beweging in Heidelberg gevolgd heeft. Volgens Rech ging het niet om specifieke organisaties maar om “concrete personen uit het antifascistische en anarchistische circuit” en was het een “preventieve maatregel tegen strafbare feiten van aanzienlijk belang”, zo citeerde Spiegel Online de minister.

Privésfeer

De Groenen nemen geen genoegen met deze verklaring. Volgens de partij zijn undercover-operaties aan zeer strenge voorwaarden gebonden. De Groenen willen weten of er een specifieke dreiging was of dat Brenner een algemene opdracht had om de links-radicale beweging te bespioneren. “Als je de operatie serieus neemt, moeten de Heidelbergse studenten wel een aanslag of een aanzienlijke verstoring van de openbare orde gepland hebben”, aldus een woordvoerder in de Frankfurter Rundschau.

Volgens de Groenen heeft de operatie de privésfeer en het vertrouwen van burgers geschaad. Zij hebben het recht om te weten wat er met de verzamelde informatie is gebeurd. De Groenen willen de affaire binnenkort voorleggen aan de commissie Binnenlandse Zaken van het Baden-Württembergse parlement.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger