Duitslandweb logo Duitslandweb

Boeken voor de Bondsdagverkiezingen

Boeken - 14 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Van de Duitse politiek krijgt Nederland vrij weinig mee. Alleen in de weken rond de verkiezingen richt de blik zich naar het oosten. Om te begrijpen wat in Duitsland speelt en waarom Sankt Martin het nu al heeft afgelegd tegen Mutti Merkel kunnen onderstaande boeken behulpzaam zijn:

Boeken voor de Bondsdagverkiezingen
© DIA

Angela Merkel, een politieke biografie - Michèle de Waard

Angela Merkel is de ongekroonde leider van Europa. 'Kanselier van de vrije wereld' noemde TIME haar zelfs. Voor haar betekent vrijheid verantwoordelijkheid nemen: principieel waar het vereist is, flexibel als het nodig is. Standvastig werkt zij aan een economisch sterk én sociaal Europa. Merkels verhaal is ook het verhaal van Duitsland dat na de hereniging zijn tweede kans gebruikt om de waarden van Europa en de Europese samenwerking te verstevigen. Historicus en journaliste Michèle de Waard beschrijft het politieke leven van Angela Merkel. Discipline, strategisch inzicht en een moreel kompas zijn tekenend voor haar leiderschap.

De vleugels van de adelaar - Duitse kwesties in Europees perspectief - red. H. Jürgens/ T. Nijhuis

Deze bundel van het Duitsland Instituut verscheen in mei 2017. De Duitse politiek staat onder hoogspanning, en daarmee ook Europa. Sinds de val van de Muur is in de geschiedenis van Duitsland, naast vele successen, een aaneenschakeling van crises waar te nemen: de moeizame integratie van de voormalige DDR in de Bondsrepubliek, de hervormingscrisis van de nieuwe deelstaten, de crisis van de verzorgingsstaat, de bankencrisis, het asiel- en integratiebeleid en de opkomst van het populisme.

De redders van het Avondland. Het rechts-populisme in Duitsland - Paul van Gageldonk

Journalist Paul van Gageldonk van Dagblad De Limburger verdiepte zich in de achterban van de Alternative für Deutschland. Hij volgde acht maanden lang AfD-leden uit Aken en verwerkte interviews met onder anderen de burgemeester van Keulen en met Geert Wilders.

Het moderne Duitsland (Reeks Elementaire Deeltjes) - Willem Melching

Willem Melching beschrijft in kort bestek de hoofdlijnen van de Duitse geschiedenis vanaf 1945, met nadruk op de buitenlandse politiek, de binnenlandse politiek en de verwerking van het Duitse verleden. Het boek biedt achtergrond bij de nieuwe ontwikkelingen die Duitsland en Europa te wachten staan.

We kunnen niet allemaal Duitsers zijn - Wouter Meijer

Wouter Meijer, tot eind 2014 NOS-correspondent in Duitsland, schrijft over de keerzijde van de Duitse populariteit. In het boek ‘We kunnen niet allemaal Duitsers zijn’ uit 2016 gaat hij onder meer in op het groeiende leger van onderbetaalde flexwerkers en de krampachtige omgang met extreem-rechts. Aan de hand van zijn eigen ervaringen schetst Meijer, die als scholier al in het gedeelde Berlijn woonde, een beeld van een land dat nog altijd worstelt met zichzelf.

Waarom we ineens van de Duitsers houden - Merlijn Schoonenboom

Oud-Volkskrant-correspondent Merlijn Schoonenboom heeft aan de heruitgave van zijn boek ‘Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar zij daar zelf van schrikken) uit maart 2016 een deel toegevoegd over de vluchtelingencrisis, zoals hij die in 2015 en 2016 meemaakte. Duitsland is in de laatste jaren steeds populairder geworden bij de Nederlanders, concludeerde Schoonenboom al in 2013, toen zijn boek voor het eerst verscheen.

Het mirakel Merkel - Margriet Brandsma

Journalist en publicist Margriet Brandsma schreef in 2012 een biografie over Merkel: Het Mirakel van Merkel - Hoe het meisje van Kohl de machtigste vrouw ter wereld werd. Dit boek is dit jaar ter gelegenheid van de Bondsdagverkiezingen geactualiseerd. Uit het boek van Brandsma komt het beeld naar voren van een vrouw met humor, die de politiek benadert als een wetenschapper: “Ze handelt pas als ze alles heeft afgewogen. Dat wekt de indruk dat ze besluiteloos is, maar het is gewoon haar stijl, ze kan niet anders. Haar denkpatroon is dat van een natuurwetenschapper en het instrument van een natuurwetenschapper is de proef, het experiment.” Zie ook de voorpublicatie

Het wonder Bondsrepubliek - Red. Frits Boterman/ Willem Melching

Deze bundel van 20 portretten van prominente Duitsers is al wat ouder, uit 2009. Hanco Jürgens schreef een hoofdstuk over Angela Merkel, die toen net haar eerste termijn als kanselier afrondde.

Duitstalig:

Angela Merkel -Die Kanzlerin und ihre Welt -Stefan Kornelius

Volgens kenners een van de beste biografieën over Merkel -verschenen in 2013, kort voor de vòrige verkiezingen. Kornelius is journalist van de gerenommeerde Süddeutsche Zeitung en heeft een lange geschiedenis met Merkel. Als politiek correspondent gebruikte hij haar vaak als bron toen ze nog minister was onder Kohl.  

Martin Schulz - vom Buchhändler zum Mann für Europa - Margaretha Kopeinig

Waar er over Merkel hele stapels boeken zijn geschreven, is lectuur over haar tegenstrever Schulz schaars. Journaliste Margaretha Kopeinig schreef een niet al te best ontvangen biografie over SPD-lijsttrekker Martin Schulz. Schulz komt volgens de recensenten goed weg in het weinig kritische boek, maar geeft met anekdotes toch een aardig beeld van de politicus. 

Macht Mensch Martin Schulz - Martin Winter

De correspondent van de Süddeutsche Zeitung in Brussel, Martin Winter, beschrijft vooral hoe Schulz zijn doelen wist te bereiken als voorzitter van het Europees Parlement. Hij beschrijft Schulz als zelfbewust, retorisch begaafd en soms eigenwijs. 

Regieren in der Einwanderungsgesellschaft, NRW School of Governance

Dit boek gaat in op de politieke uitdaging die de komst van grote aantallen vluchtelingen met zich meebrengt. Hoe kan de politiek bijdragen aan een succesvolle integratie?
Academische bundel met bijdragen van onder anderen politicoloog Karl Rudolf Korte.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingsgids':

Factsheet Bondsdagverkiezingen

Factsheet Bondsdagverkiezingen

Wie, wat, wanneer en hoe? De belangrijkste feiten over de Bondsdagverkiezingen in een FAQ.


Lees meer

Verkiezingen 2017: De lijsttrekkers

Verkiezingen 2017: De lijsttrekkers

Portretten van de negen belangrijkste lijsttrekkers voor de Duitse verkiezingen op 24 september.


Lees meer

Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?

Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?

Wie regeert er met wie na de Bondsdagverkiezingen? Duitsers hebben illustere namen voor hun coalities.


Lees meer

De Duitse verkiezingen op tv

De Duitse verkiezingen op tv

Overzicht: het TV-Duell, het lijsttrekkersdebat van de kleinere partijen, de Wahlarena's en documentaires


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger