Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel met handelsmissie in Saoedi-Arabië en VAE

Kort nieuws - 1 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel is met een handelsmissie in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze spreekt er onder meer over de G20-top en de conflicten in het Midden-Oosten. Ook benadrukt ze dat ze de mensenrechten aan de orde stelt. 

Merkel is zondag in Saoedi-Arabië gearriveerd en reist vandaag verder naar de VAE. Het was Merkels eerste bezoek aan Saoedi-Arabië sinds zeven jaar. Ze werd begeleid door de top van Siemens, Bilfinger, de Deutsche Bahn en Lufthansa. Zij hopen te kunnen profiteren van de investeringen die de Saoedi's voor de komende jaren in hun infrastructuur plannen. Wapenexporten stonden niet op het programma. Er is al jaren kritiek op de Duitse wapendeals met Saoedi-Arabië omdat het land mensenrechten schendt. Die mensenrechten spreekt Merkel ook aan, zei ze. Saoedi-Arabië geldt als belangrijke partner in de regio, een bondgenoot in de strijd tegen IS en onmisbaar bij een oplossing voor de oorlog in Syrië. Duitsland wil de Saoedi's steunen bij het veiligeheidsbeleid, daarom hebben beide landen zondag een verdrag getekend dat onder meer regelt dat Saoedische militairen in Duitsland worden opgeleid. Verder is geproken over de G20-top die in juli in Hamburg plaatsvindt en de oorlog in Jemen. Merkel heeft het belang van een diplomatieke oplossing in die strijd benadrukt. In de VAE gaat het vandaag ook over de G20-top, conflicten in de regio en over samenwerking in de vluchtelingencrisis. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger