Duitsland verdeeld over toetreding Turkije
Nieuws

Achtergrond - 7 oktober 2004

(7 oktober 2004) De Duitse reacties op de aanbeveling van de Europese Commssie om met Turkije over toetreding tot de EU te onderhandelen, zijn verdeeld. Terwijl de rood-groene regering het besluit toejuicht, zijn de oppositiepartijen CDU en CSU tegen.

Gisteren adviseerde de Europese Commissie dat de EU toetredingsonderhandelingen met Turkije kan aangaan. De definitieve beslissing daarover nemen de Europese regeringsleiders op 17 december. Er worden echter wel strenge voorwaarden aan een eventuele toetreding verbonden. Als Turkije niet stopt met het folteren van gevangenen en hervormingen niet goed doorvoert, worden de onderhandelingen afgebroken. Ook adviseert de Europese Commissie om regels op te stellen die het Turkse werknemers onmogelijk maken massaal naar andere EU-landen te verhuizen.

Bondskanselier Schröder toonde zich verheugd over het advies van Brussel. Vanuit India, waar hij een bezoek aflegt, noemde hij het "een zeer serieus en goed bericht". Hij kondigde aan in december voor toetredingsonderhandelingen met Turkije te stemmen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Bündnis 90/Die Grünen) reageerde positief. Volgens hem zijn de politieke risico's van het besluit te overzien. De onderhandelingen zullen tien tot vijftien jaar duren en als het niet goed gaat kan de EU altijd besluiten de onderhandelingen af te breken.

De oppositiepartijen CDU en CSU hebben echter scherpe kritiek op de beslissing. CDU-voorzitter Angela Merkel had graag gezien dat de optie van een geprivilegieerd partnerschap, waarin Turkije geen volwaardig lid van de EU wordt, ook deel van de onderhandelingen zou worden. Dat is nu niet het geval. Dat de onderhandelingen zullen worden afgebroken als Turkije niet aan de voorwaarden voldoet, gelooft ze niet. Edmund Stoiber, CSU-voorzitter, noemt een onderhandelingstermijn van vijftien jaar "onredelijk en onrealistisch". Volgens hem zal de beslissing binnen vijf jaar vallen. Bovendien vindt Stoiber dat de EU het zich niet kan veroorloven "jaarlijks 28 miljard euro aan Turkije te betalen. De kanselier legt hier met open ogen veel te zware opgaven op aan Europa en aan de bevolking van Duitsland." Bovendien zou Turkije volgens Stoiber een Europese politieke unie onmogelijk maken. CDU en CSU willen dat er voor 10 december in de Bondsdag over de toetredingsonderhandelingen wordt gestemd.

De Duitse economische vertegenwoordigers zijn juist blij met het advies van de Europese Commissie. Turkije is een groeimarkt met veel potentie voor de Duitse industrie, aldus het Bundesverband der Deutschen Industire BDI. Volgens de Deustche Industrie- und Handelskammertag DIHK heeft alleen al het vooruitzicht dat er over toetreding onderhandeld zal worden tot een enorme stijging van de Duitse export naar Turkije geleid.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger