Speculaties over complot tegen Merkel
Nieuws

Achtergrond - 18 oktober 2004

(18 oktober 2004) Voor het begin van de bijeenkomst van het CDU-partijbestuur vandaag wordt er druk gespeculeerd over een complot tegen voorzitter Angela Merkel. De top van de CDU ontkent het bestaan van dit complot in alle toonaarden. Ondertussen is de partij nog op zoek naar een opvolger voor Friedrich Merz. Wolfgang Schäuble heeft laten weten geen interesse te hebben.

"Eenieder die het mes trekt, zal falen", waarschuwde Jörg Schönbohm, CDU-voorzitter in Brandenburg, naar aanleiding van de geruchten over een complot tegen Merkel. Ook andere partijgenoten lieten weten dat zij achter Merkel staan. De geruchten over een complot kwamen op gang nadat Dieter Althaus, regeringsleider van Thüringen, had gezegd niet uit te sluiten dat er achter de conflicten binnen de CDU/CSU een complot tegen Merkel schuilt. Eckhardt Rehberg, CDU-voozitter in Mecklenburg-Vorpommern, sloot zich hierbij aan en zei dat "anderen in de CDU" dit ook vermoedden.

FDP-leider Guido Westerwelle ziet de gehoopte machtswisseling in 2006, als er weer Bondsdagverkiezingen zijn, in gevaar komen door de conflicten binnen de CDU. Hij wil dat de partij zo snel mogelijk besluit wie de kanselierskandidaat voor de CDU/CSU bij de verkiezingen wordt. "Ik ga er van uit, dat Angela Merkel kanselierskandidaat wordt", aldus Westerwelle.

De CSU verklaarde zondagavond zich niet te willen mengen in de discussie over een mogelijke intrige tegen Merkel. "Dit is geen CSU-aangelegenheid", aldus een CSU-woordvoerder.

Merkel verkeert in een moeilijke positie. Friedrich Merz, de CDU-expert voor Economie, Werkgelegenheid en Financiën, heeft laten weten zijn functies neer te willen leggen.Wolfgang Schäuble, door Merkel persoonlijk gepolst voor de functies van Merz, heeft vanmorgen laten weten hem niet te willen opvolgen. Bovendien is er nog steeds geen compromis bereikt tussen CDU en CSU over de hervormingsplannen van de partij voor de gezondheidszorg.

Süddeutsche Zeitung
"Merkel sitzt ganz fest im Sattel"

Die Welt
Intrige gegen Merkel

Der Spiegel
Schäuble lehnt Merkel-Angebot ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger