Stoiber geeft rood-groen schuld van groei NPD
Nieuws

Achtergrond - 7 februari 2005

(7 februari 2005) Met woede en afkeer is door vrijwel alle partijen gereageerd op het verwijt van CSU-voorzitter Stoiber, dat kanselier Schröder en de rood-groene regering schuld dragen aan de groei van de extreem-rechtse partij NPD. Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties roepen de partijen op samen te werken tegen de opkomst van extreem-rechts.

Stoiber viel in een interview in de Duitse krant Welt am Sonntag de rood-groene regering aan en maakte die verantwoordelijk voor de groeiende populariteit van extreem-rechts. "Het falende economische beleid van de regering-Schröder, de enorme werkloosheid, vormt de voedingsbodem voor extremisten", aldus de Beierse regeringsleider. "De massale werkloosheid is er de hoofdoorzaak van dat de NPD weer sterker wordt. Het land bevindt zich in een situatie die we sinds 1932 niet meer hebben meegemaakt." Daarmee doelde Stoiber op de Republiek van Weimar, waarin de werkloosheid ook hoog was. Een jaar later, in 1933 kwam Hitler aan de macht. CDU-voorzitter Angela Merkel viel Stoiber bij. Zij liet gisteren in een interview met tv-zender ARD weten, dat het gebrek aan perspectief, veroorzaakt door de hoge werkloosheid, eraan bijdraagt, dat mensen zich tot de NPD wenden.

Vertegenwoordigers van SPD en Die Grünen reageerden met afkeur en woede op de beschuldiging van Stoiber. Minister Clement van Economische Zaken noemde de vergelijking met de Republiek van Weimar "krankzinnig" en "afschuwelijk". SPD-partijvoorzitter Müntefering verweet Stoiber met zijn uitspraken het rechts-extremisme in de hand te werken. "Als wij ruzie maken over hen dan komt dat de nazi's goed uit." Vice-fractievoorzitter van Die Grünen Sager verwijt Stoiber de rechts-extremisten van een dader- naar een slachtofferrol te schuiven. "Stoiber geeft de neonazi's zo het gevoel dat ze zich in goed gezelschap bevinden", aldus Sager.  

De CDU in Saksen distantieerde zich van de uitspraken van Stoiber en Merkel. "De mensen vinden niets erger dan partijpolitiek geruzie over schuldtoewijzingen", aldus secretaris-generaal Kretschmer in Saksen. CDU-minister-president Milbradt riep zijn partijleden op met meer inzicht om te gaan met de NPD.

Bondsdagpresident Thierse (SPD) wil een "breed verbond tegen rechts" om te voorkomen dat rechts-extremisten in het parlement worden gekozen. De voorzitter van de Duitse centrale joodse raad Paul Spiegel waarschuwde voor een ontoelaatbare versimpeling van de problematiek. "De oorzaken van het rechts-extremisme zijn veelzijdig", aldus Spiegel. Ook hij roept alle partijen op samen te werken tegen extreem-rechts. De voorzitter van het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW, Klaus Zimmermann, verwijt de CSU een "gevaarlijk schijndebat" te voeren. Alleen al economisch gezien is een vergelijking met de Republiek van Weimar "absoluut verkeerd en erg ver gezocht".

Süddeutsche Zeitung
"Hirnrissig, abscheulich, bösartig"

Der Spiegel
Rot-Grün empört über Stoibers Attacken

Die Welt
Unmut über Stoibers NPD-Vermutungen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rot-Grün: Stoiber verharmlost Neonazis 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger