Respect voor besluit Köhler
Nieuws

Achtergrond - 22 juli 2005

(22 juli 2005) De Duitse politiek reageerde unaniem instemmend op Köhlers “soevereine” besluit om de verkiezingen in september doorgang te laten vinden. De strijd om de gunst van de Duitse kiezer is hiermee begonnen.

door de redactie

De christen-democratische oppositiepartijen reageerden eveneens positief op het bericht dat de weg naar de verkiezingen zo goed als vrij is. De voorzitters van de CDU/CSU, Angela Merkel en Edmund Stoiber, kondigden aan dat ze deze kans voor een nieuw begin gaan grijpen. “Duitsland zou niet tevreden mogen zijn met vijf miljoen werklozen”, aldus kanselierskandidaat Merkel. Begin dit jaar stegen de werkloosheidscijfers in Duitsland naar 5,2 miljoen. Stoiber sprak van een “soeverein besluit”, dat een “belangrijke wisseling van de wacht voor Duitsland” mogelijk heeft gemaakt.

Guido Westerwelle, voorzitter van de liberale FDP, reageerde opgelucht op het bericht van Köhler, dat volgens hem een einde maakt aan een “onduidelijke situatie en de weg vrij maakt voor nieuwe verkiezingen”. Hij voegde hieraan toe: “Het is nu aan het Duitse volk om een nieuwe regering te kiezen en daarmee een einde te maken aan de rood-groene verlamming”.

Gregor Gysi, lijstrekker van de Linkspartei, het samenwerkingsverband tussen de WASG en PDS, verklaarde dat Köhlers besluit “in lijn is met de Duitse grondwet” en dat “Duitsland hiermee een crisis bespaard is gebleven”. Hij voegde hieraan toe dat “de verkiezingsstrijd begonnen is” en dat “Die Linkspartei de uitdaging aanneemt”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger