Merkel valt mee, maar Schröder wint
Nieuws

Achtergrond - 5 september 2005

(5 september 2005) Een dag na het tv-duel tussen de twee kanselierskandidaten zijn vrijwel alle Duitse media het over het resultaat eens: Schröder heeft gewonnen, maar Angela Merkel deed het beter dan vewacht. Opiniepeilingen die direct na het debat werden gehouden, gaven dezelfde uitslag. Aan de peilingen voor de verkiezingsuitslag heeft het tv-debat tussen Merkel en Schröder echter nauwelijks iets veranderd.

De opiniepeilingen van gisteravond lieten zien dat de kijkers Schröder competenter, geloofwaardiger en sympathieker vonden dan Merkel. Maar de CDU-kandidaat deed het beter dan iedereen had verwacht. Vooral als het ging om familiepolitiek en werkgelegenheid had zij de betere argumenten, vonden de meeste toeschouwers. Schröder staat bekend als een buitengewoon goed debater. Merkel daarentgen is verbaal veel minder sterk. De verwachting was dan ook dat Merkel het zwaar zou hebben in een debat met de Medenkanzler.

Vrijwel alle Duitse kranten spraken van een hard en fel debat, dat vooral zakelijk werd gevoerd. Beide kandidaten voerden soms een wel heel gedetailleerde discussie, "alsof twee ambtenaren in de kantine van de Bondsdag over het juiste belastingsysteem bekvechten, zonder rekening te houden met de toeschouwer", aldus opinieblad Der Spiegel. In de loop van het duel kwamen de verschillen in de concepten van beide partijen duidelijker naar voren. Dat was bijvoorbeeld het geval in een disussie over de plannen van Paul Kirchhof, die Merkel minister van Financiën wil maken, maar ook toen het ging om de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De Frankfurter Allgemeine Zeitung constateerde dat het debat vooral inhoudelijk werd gevoerd. "Beide kandidaten vermeden aggressieve of denigrerende opmerkingen, maar streden toch met elkaar in een offensieve sfeer."

Ook politieke experts vonden Merkel "verrassend souverein", maar noemden bijna allen Schröder de winnaar. Partijonderzoeker Jürgen Falter viel het wel op dat Schröder Merkel veel minder in de rede viel dan hij dat deed bij zijn tegenstander in 2002, Edmund Stoiber (CSU). "Misschien is dat de logische consequentie als een vrouw en man in zo'n duel tegenover elkaar staan."

De experts geloven niet dat het debat veel invloed op de verkiezingsuitslag over twee weken zal hebben. "Het duel versterkt in het gunstigste geval de bestaande indrukken", aldus Uwe Kamman, media- en communicatieexpert. Het debat, dat op vier zenders tegelijk werd uitgezonden, werd wel met grote interesse gevolgd in Duitsland. Ruim 70 procent van de Duitse huishoudens heeft het debat op tv gezien.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger