Frauenkirche in Dresden opnieuw ingewijd
Nieuws

Achtergrond - 30 oktober 2005

(30 oktober 2005) De Frauenkirche in Dresden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd, wordt vandaag opnieuw ingewijd. Dat het gelukt is de kerk weer op te bouwen, is vooral te danken aan de duizenden donaties die in binnen- en buitenland werden verzameld. President Horst Köhler, kanselier Gerhard Schröder en zijn opvolger Angela Merkel zijn bij de openingsceremonie aanwezig.

De Frauenkirche in Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari, tijdens het verwoestende bombardement van de geallieerden op Dresden, vernietigd. In de jaren daarna, tijdens de DDR-tijd, werden andere gebouwen die in die nacht getroffen waren, weer opgebouwd, zoals de Zwinger en de Semperoper. De Frauenkirche bleef echter een ruïne. Het opbouwen van een kerk paste niet in de seculiere boeren- en arbeidersstaat.

In februari 1990 schreef de theoloog en dominee Karl-Ludwig Hoch samen met de trompettist Ludwig Güttler en enkele anderen de 'Ruf aus Dresden', een oproep om de kerk weer op te bouwen en er een "christelijk wereldvredecentrum in het nieuwe Europa" van te maken. De kosten voor de bouw werden destijds geschat op 250 miljoen D-Mark en men hoopte een derde deel daarvan door inzamelingsacties en donaties op te kunnen brengen. Uiteindelijk leverden de donaties ruim honderd miljoen euro op, meer dan de helft van de totale bouwkosten van 179 miljoen euro. Zoveel is nooit eerder voor de wederopbouw van een gebouw ingezameld.

De honderdduizenden donaties kwamen zowel uit binnen- als buitenland. Zo leverde de in de Verenigde Staten wonende Nobelprijswinnaar Günter Blobel zijn prijzengeld in en gaf de Engelse koningin Elizabeth II geld uit haar privebezit. Na haar staatsbezoek in Duitsland in 1992 richtte ze bovendien de Dresden-Trust op. De Britse kunstsmid Alan Smith, wiens vader als piloot Dresden in februari 1945 gebombardeerd heeft, restaureerde het kruis voor de koepel van de kerk.

Een jaar eerder dan gepland is de kerk nu klaar. Veel van de oorspronkelijke stenen, die uit de 22 duizend kubieke meter ruïneresten werden geselecteerd, zijn in de nieuwe kerk gebruikt, zo veel mogelijk ook op de oorspronkelijke plaats. De oorspronkelijke bouwtekeningen van George Bähr, die met de bouw van de kerk in 1726 begon, zijn daarvoor gebruikt. Ook een aantal bouwtechnieken die in die tijd gangbaar waren, hebben de huidige vaklieden opnieuw aangeleerd.

In Dresden werd het herbouwen van de kerk met groot enthousiasme gevolgd. Bij elke tussentijdse mijlpaal, zoals toen de kerkklokken door de gieterij opgeleverd werden, kwamen ze met duizenden tegelijk kijken.

ZDF Heute.de
Soli Deo Gloria

Spiegel Online
Auferstanden aus Ruinen

FAZ.NET
Sinnbild Frauenkirche

Die Welt
Dresdener Wagnis

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger