Weidmann vecht tegen de bierkaai in ECB
Directeur Bundesbank stemt als enige tegen ECB-ingreep

Achtergrond - 6 september 2012

Jens Weidmann, de kreukloze veertiger die de Duitse centrale bank leidt, wordt in internationale media geportretteerd als de havik in het bestuur van de Europese Centrale Bank. Hij stemde vandaag als enige tegen de aankoop van staatsobligaties door de ECB.

Weidmann vecht tegen de bierkaai in ECB
© Bundesbank
De 44-jarige directeur van de Bundesbank Jens Weidmann wordt geprezen om zijn intellect, bescheidenheid envakbekwaamheid.

Was het begin dit jaar nog een heel clubje binnen het 23-koppige ECB-bestuur dat het opkopen van staatsleningen geen goed idee vond; nu staat Weidmann alleen. Zijn Nederlandse bondgenoot Klaas Knot stemde in een voorbereidende vergadering al voor de maatregel om de zuidelijke landen te steunen door een deel van hun leningen over te nemen. Dat we dat weten hebben we aan voorzitter Mario Draghi te danken, die bekendmaakte dat Weidmann als enige had tegengestemd.

Ook vandaag maakte Draghi bekend dat er één tegenstem was, al zei hij niet van wie.”Het is aan jullie om dat te raden”, grapte Draghi. Iedereen wist op wie hij doelde: Weidmann. Weidmann bleef ook na het besluit onwrikbaar: de ECB gaat haar boekje te buiten door staten op deze manier te financieren, liet hij een woordvoerder zeggen. Dat Draghi bekendmaakte dat hij de dissident in de groep is, deert hem niet: "Wij centrale-bankdirecteuren opereren momenteel in een grensgebied, en daarbij komen fundamentele vragen aan de orde. Daarom moeten we ook bereid zijn, onze overtuigingen die we in de raad van bestuur verkondigen, openlijk toe te lichten", zei hij eind augustus in een interview met Der Spiegel.

ECB-steun verslavend

In hetzelfde interview waarschuwde Weidmann dat deze vorm van steun ‘verslavend kan zijn als een drug’ en de landen te weinig worden geprikkeld om hun bezuinigingen door te voeren. Bovenal vreest hij dat de strikte scheiding tussen monetaire en fiscale politiek wordt aangetast. Hij is daarmee een waardig vertegenwoordiger van de Bundesbank, die van oudsher een strikt monetaire rol heeft en zich heilig heeft voorgenomen geen verlengstuk van de politiek te worden.

Weidmann krijgt in eigen land veel steun. Onder anderen minister van Economische Zaken Rösler en kanselier Merkel lieten deze week weten het volste vertrouwen te hebben in de bankdirecteur. Maar in het ECB-bestuur staat hij alleen. De kritiek van de anderen is verstomd nu duidelijk is dat de noodlijdende landen wel worden gehouden aan de hervormingen en bezuinigingen die ze met de andere eurolanden hebben afgesproken.

Eerder deze week werd in de media al over zijn aftreden gespeculeerd als de ECB toch besluit tot ongelimiteerde aankoop van obligaties. Weidmann zelf weersprak die geruchten in het Spiegel-interview. Hij zei dat hij zijn taak het beste kan vervullen als hij op zijn post blijft. "Ik wil me ervoor inzetten dat de euro net zo hard blijft als de Mark dat was."

Vriend Asmussen

Zijn landgenoot Jörg Asmussen, die deel uitmaakt van de directie van de ECB, stemde vandaag voor de aankoop van staatsobligaties. Hij stelt dat dat nodig is om de twijfel over de euro weg te nemen. De ECB moet volgens hem laten zien dat het alles zal doen om de munt overeind te houden. Asmussen is een studiegenoot van Weidmann, ze zijn professioneel vaak samen opgetrokken. Asmussen is Jürgen Stark opgevolgd, die eerder dit jaar de handdoek in de ring gooide toen de ECB besloot tot het opkopen van staatsobligaties op beperkte schaal.

De Duitse versie van de Wall Street Journal wijdt een heel artikel aan de ‘professionele vervreemding tussen Jens en Jörg’. De geestverwanten worden door hun functies uit elkaar gedreven, stelt de krant. Weidmann kan als Bundesbank-president niet anders dan pleiten voor een beperkte, strikt monetaire rol voor de ECB, terwijl Asmussen als directielid van de ECB het als zijn taak ziet alles in het werk te stellen om de euro te redden. Waar Draghi deze week nog fel van leer trok tegen Weidmann, laat Asmussen zich niet uit over zijn dissidente landgenoot. Wij hebben afgesproken met elkaar te praten, niet over elkaar, zou hij hebben gezegd.

Merkel heeft donderdagterughoudend gereageerd op het ECB-besluit om ongelimiteerd maar onder strikte voorwaarden staatsleningen van probleemlanden op te kopen. De ECB handelt onafhankelijk en binnen haar mandaat, liet ze volgens Duitse media weten.

Reacties

G . L . Vermeer. - 6 november 2018 09:13

Als econoom van inmiddels 74 jaar blijf ik waardering hebben voor Jens Weidmann en zijn collegae van de Bundesbank. De weg van de ECB met haar sterilisatieplannen omtrent de vloed van het opkoop-programma van obligaties is niet realistisch. Het geld is immers al besteed!! Vroeg of laat zal de euro aan respect verliezen en net als in de jaren 20/30 zullen de sigaren met bankbiljetten worden aangestoken. Wie wil nu nog sparen?? Ontwrichting alom.
Drs Gerrit Vermeer ( NL)

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger