Duitslandweb logo Duitslandweb

Jens Weidmann nieuwe directeur Bundesbank
Economisch adviseur van kanselier Merkel volgt Axel Weber op

Achtergrond - 16 februari 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Jens Weidmann wordt vanaf 1 mei 2011 de nieuwe directeur van de Duitse centrale bank. Dat maakte bondskanselier Merkel vanmiddag bekend. De 42-jarige Weidmann werkte als economisch adviseur voor Merkel en wordt de jongste directeur in de geschiedenis van de Bundesbank.

Jens Weidmann nieuwe directeur Bundesbank
© dpa/picture-alliance
De 42-jarige Jens Weidmann wordt de jongste directeur in de geschiedenis van de Bundesbank.

Tijdens een persconferentie roemde kanselier Merkel Weidmann om zijn “buitengewone vakkundigheid en briljant intellect”. Duitse media beschrijven Weidmann als zakelijk, bekwaam, loyaal en bescheiden. Als adviseur van Merkel bleef Weidmann op de achtergrond maar volgens de Süddeutsche Zeitung is hij verantwoordelijk voor veel belangrijke beslissingen tijdens de economische crisis.

Bij de Bundesbank is Weidmann geen onbekende. Tussen 2003 en 2006 gaf hij bij de bank leiding aan de afdeling voor monetair beleid. Ook de huidige directeur, Axel Weber, kent hij goed. Weidmann was een student van Weber in zijn tijd als professor economie in Bonn. Na zijn studie deed Weidmann als medewerker van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ervaring op in de internationale politiek. Vanaf 2006 was hij als economisch adviseur van kanselier Merkel verantwoordelijk voor de voorbereiding op topconferenties als de G8 en de G20.

Axel Weber

De post bij de Bundesbank kwam vrij nadat Axel Weber aankondigde niet nog een termijn als directeur te ambiëren. Zijn contract loopt dit voorjaar af. Tegelijkertijd liet Weber weten dat hij ook geen directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) wil worden. Tegen Spiegel Online zei hij dat er binnen die bank te weinig steun voor zijn opvattingen is. Weber uitte openlijk kritiek op de ECB toen het leningen opkocht van noodlijdende Europese lidstaten. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

Het opstappen van Weber is een tegenvaller voor kanselier Merkel. Duitsland moet nu een nieuwe kandidaat voor de ECB zoeken. Dagblad Die Welt meldt vandaag dat de kans dat een Duitser directeur van de bank wordt praktisch nihil is. Daarmee blijft Jürgen Stark, leider van de economische afdeling binnen de ECB, de belangrijkste Duitser bij de bank.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De gekroonde crisismanager

De gekroonde crisismanager

Duitsland is kampioen in crisismanagement en doet ineens wat lang ondenkbaar was, ziet Carsten Brzeski.

Lees meer

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger