Bondsdag keurt inzet leger in Kongo goed
Nieuws

Achtergrond - 1 juni 2006

(1 juni 2006) De Bondsdag heeft vanmorgen met grote meerderheid ingestemd met inzet van het Duitse leger in Kongo. De Duitse soldaten zullen daar helpen de veiligheid rond de verkiezingen van 30 juli te waarborgen. Er is echter veel kritiek. Het Duitse leger zou slecht voorbereid zijn op de missie.

Een grote meerderheid van 440 parlementariërs stemde vanmorgen voor de missie in Kongo, 135 afgevaardigden waren tegen. Duitsland zal nu 780 militairen naar het Afrikaanse land sturen. Zij maken onderdeel uit van zo'n tweeduizend soldaten van de Europese Unie die de al aanwezige 17 duizend VN-militairen zullen ondersteunen. Duitsland levert aan deze EU-missie de meeste soldaten. De missie, Eufor RD Congo, zal vier maanden duren en zo'n 560 miljoen euro gaan kosten. De Duitse troepen zullen voor een groot deel vanuit het buurland Gabon opereren.

Er is veel kritiek op de missie. De SPD-er Reinhold Robbe, die voor de Bondsdag toezicht moet houden op het leger, heeft vlak voor het besluit van het parlement gezegd dat het leger "volstrekt ontoereikend" op haar taken is voorbereid. Veel soldaten zouden onzeker zijn omdat ze geen idee hebben wat ze in Afrika moeten verwachten. Robbe zegt nog nooit zoveel tegenstand bij het leger te zijn tegengekomen als bij deze missie. De soldaten zijn bang voor de gevaren van aids en voor het klimaat in Kongo. De legertop vreest bovendien dat de Bundeswehr overbelast raakt omdat er ook al Duitse soldaten in Afghanistan en op de Balkan zijn gelegerd.

Ook de FDP en Die Linkspartei zien de Kongo-inzet niet zitten. Volgens hen zijn er te weinig soldaten om echt in te grijpen als het mis gaat in Kongo. Ook zeggen de partijen dat een politieke strategie ontbreekt. Het is niet duidelijk wat de troepen moeten doen als er een burgeroorlog uitbreekt. Als de verkiezingen in Kongo op 30 juli goed verlopen, wil dat niet zeggen dat het land daarna stabiel is, luidt de kritiek. SPD en CDU, voorstanders van de missie, zeggen daarentegen dat van vrede in Kongo "een signaalwerking voor de hele regio" uitgaat en wijzen erop dat de Verenidge Naties er sinds 1999 met de grootste vredesmissie uit hun geschiedenis aanwezig zijn.

Het is voor het eerst sinds de inzet in Somalië in 1994 dat er weer Duitse soldaten naar Afrika worden gestuurd. In Kongo strijden regeringstroepen en rebellenmilities met elkaar. De milities terroriseren vooral de grondstofrijke gebieden in het oosten van het land. Op 30 juli vinden de eerste verkiezingen in meer dan veertig jaar plaats. De afgelopen dagen zijn er in Kongo bij gevechten tussen regering en milities meer dan tachtig mensen omgekomen.

Spiegel Online
Bundestag stimmt Kongo-Einsatz zu

Handelsblatt.de
„Bundeswehr nicht vorbereitet auf Afrika“

FAZ.NET
Bundestag beschließt Kongo-Einsatz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger