Knobloch nieuwe voorzitter centrale joodse raad 
Nieuws

Achtergrond - 8 juni 2006

(8 juni 2006) Charlotte Knobloch, de nieuwe voorzitter van de Centrale Raad voor de joden in Duitsland, heeft direct van zich doen spreken. Ze wil dat de Duitse regering de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aanklaagt als hij tijdens het WK Duitsland bezoekt. "Hij ontkent de holocaust. Dat is in Duitsland strafbaar", aldus Knobloch.

Knobloch (73) werd gisteren gekozen tot opvolger van Paul Spiegel, die in april overleed. Het presidium van de Centrale Raad voor de joden in Duitsland koos haar unaniem tot nieuwe voorzitter. De holocaust-overlevende is de eerste vrouw in deze functie. In 1999 had ze zich ook kandidaat gesteld voor het voorzitterschap, maar legde het toen af tegen Paul Spiegel. Sindsdien is ze vice-voorzitter van de Raad. Waar Spiegel gold als charmante bruggenbouwer en diens voorganger Ignatz Bubis als morele autoriteit, heeft Knobloch de reputatie van iemand die duidelijk uitspreekt waar het op staat en problemen aanpakt.

Knobloch verweet de Duitse regering gisteren uit economische motieven te weinig stelling te nemen tegen antisemitische uitspraken van president Ahmadinejad. "Voor mij is hij een tweede Hitler", aldus de nieuwe voorzitter. "De Duitse regering mag hem niet met diplomatieke immuniteit beschermen. Hij moet juist worden aangeklaagd en bestraft."

Knobloch wil ook dat Duitsland strenger optreedt tegen neonazi's en rechtsextremisten, liet ze gisteren na haar verkiezing aan journalisten weten. De politiek moet meer doen dan rechtsextremisme alleen met woorden veroordelen, vindt ze. Ze kondigde aan dit thema ter sprake te brengen in de ontmoeting die gepland staat met kanselier Angela Merkel. Tegen vreemdelingenhaat en rechtsradicalisme moeten alle juridische middelen worden ingezet, aldus Knobloch. "En als die middelen niet voldoende zijn, moeten er nieuwe wetten worden gemaakt."

Knobloch kondigde verder aan de samenwerking en de dialoog met de Duitse protestantse kerken en met de islam te willen voortzetten. Deze twee andere grote geloofsgemeenschappen in Duitsland lieten weten blij te zijn met de verkiezing van Knobloch. Ook kanselier Merkel en president Horst Köhler feliciteerden de nieuwe voorzitter.

De Centrale Raad voor de joden geldt als de politieke vertegenwoordiging van de joodse gemeenschap in Duitsland, die zo'n honderdduizend leden telt. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 600 duizend joden in Duitsland. De grootste joodse gemeenschap heeft Berlijn, met zo'n tienduizend leden. Daarna volgt München, waar Knobloch voorzitter is van de joodse gemeente. Zij wil dat ook na haar benoeming blijven.

Eén van de belangrijkste opgaven van de Centrale Raad voor de joden in Duitsland de komende jaren is de integratie van joden die uit Oost-Europa naar Duitsland zijn gekomen. In München heeft Knobloch daar al ervaring mee opgedaan. Daar lijkt de integratie van Oost-Europese en Russische joden goed gelukt. In Berlijn bestaan echter nog grote problemen, omdat verschillende joodse groeperingen met elkaar ruziën. Omdat de joodse gemeenschappen autonoom zijn, is het moeilijk voor de Centrale Raad om in te grijpen.

Spiegel Online
Knobloch fordert Ermittlungen gegen Ahmadinedschad
Die patente Frau Knobloch

FAZ.NET
Knobloch Präsidentin des Zentralrats der Juden

Welt.de
Merkel bietet Knobloch Zusammenarbeit an

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger