Doorbraak bij hervorming gezondheidszorg
Nieuws

Achtergrond - 3 juli 2006

(3 juli 2006) Na maandenlange onderhandelingen kon kanselier Angela Merkel (CDU) vanmorgen eindelijk de doorbraak in de hervorming van het Duitse gezondheidsstelsel aankondigen. CDU/CSU en SPD zijn het eens geworden: bezuinigingen, hogere eigen bijdragen en de invoering van een gezondheidsfonds.

Probleem van het Duitse gezondheidsstelsel is dat het niet meer te betalen is. De kosten moeten worden opgebracht door werkgevers en werknemers. Door de vergrijzing van de bevolking stijgen de kosten van vooral het ziekenfonds, waar de meeste Duitsers verzekerd zijn. Steeds minder werkgevers en werknemers draaien dus voor steeds meer kosten op. Door de stijging van de werkgeversbijdragen gaan ook de loonkosten omhoog. Dat is slecht voor de economie. CDU en CSU pleitten daarom voor een inkomensonafhankelijke bijdrage, terwijl de SPD juist voor een collectieve basisverzekering was, waaraan werkgevers blijven meebetalen. Die twee concepten tot één nieuw model samenvoegen was wat de Grote Coalitie te doen stond.

In het model dat Merkel, SPD-leider Kurt Beck en CSU-voorzitter Edmund Stoiber vanmorgen presenteerden, is besloten een flink aantal bezuinigingen door te voeren. Daarmee is het financieringsgat van de ziekenfondsen echter niet gedicht. Daarom stijgen vanaf 1 januari 2007 de bijdragen voor de ziektekostenverzekering toch nog een keer met 0,5 procent. Werkgevers en werknemers moeten die stijging samen dragen.

De bedoeling is dat er een gezondheidsfonds wordt ingevoerd, waarin de bijdragen van werknemers en werkgevers worden gestort. Uit dit fonds worden de ziekenfondsen betaald, voor elke verzekerde hetzelfde bedrag. Nu zijn de ziekenfondsen vaak afhankelijk van de inkomsten van de verzekerden, zodat het ene ziekenfonds meer geld krijgt dan het andere.     

Kinderen worden in het nieuwe model gratis meeverzekerd, de kosten voor hun verzekering wordt met belastinggeld betaald. In 2008 betekent dit dat de staat 1,5 miljard euro aan belastinggeld moet reserveren en in 2009 zelfs 3 miljard euro. De kans dat in een volgende kabinetsperiode de belastingen moeten worden verhoogd, is daarom aanwezig, aldus SPD-fractievoorzitter Hubertus Heil. Omdat kindern gratis worden meeverzekerd worden de ziekenfondsen echter wel ontlast. Ook zorgt de regering er hiermee voor dat die gezondheidskosten niet meer door werkgevers en werknemers moeten worden betaald.

Anders dan in Nederland blijft de particuliere ziektekostenverzekering behouden. Deze verzekeraars moeten echter financiële bijdragen leveren aan de stabilisering van het gezondheidsstelsel. Ook worden ze verplicht iedereen die zich bij hen aanmeldt, te accepteren. Op dit moment hebben de particuliere verzekeraars een geprivilegieerde positie, omdat zij doorgaans rijke en gezonde cliënten hebben.

SPD-voorzitter Kurt Beck garandeerde vanmorgen dat op de kwaliteit van de zorg niet wordt bezuinigd. Wel moeten in het nieuwe stelsel bijvoorbeeld behandelingen na een piercing zelf worden betaald. Maar extra kosten voor geneesmiddelen en behandelingen sluit de regering uit. "We zijn op weg naar een andere financiering van het gezondheidssysteem", aldus Heil.

De bezuinigingen die de regering voor de komende jaren heeft aangekondigd, moeten bijvoorbeeld door de invoering van meer concurrentie worden opgebracht. Zo mogen ziekenfondsen binnenkort prijsafspraken met producenten van medicijnen maken of contracten met artsen sluiten. Het is de bedoeling dat patiënten hierdoor meer keuzemogelijkheden krijgen.

De kritiek op de hervorming is groot. Zowel politici als economen vinden de doorbraak teleurstellend. Bert Rürup, SPD-lid en naamgever van de commissie die in 2002 werd ingesteld om de hervorming van de pensioenen en het gezondheidssysteem te onderzoeken, vindt dat werkgevers en werknemers opnieuw worden belast, wat economisch "niet overtuigend" is. Oppositiepartij FDP is ervan overtuigd dat de hervorming tot slechts nieuwe belastingverhogingen zal leiden.

Spiegel Online
Opposition bezeichnet Kompromiss als Krankheit

ZDF Heute.de
Einigung bei Gesundheitsreform

FAZ.NET
Einigung beim Reformprojekt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger