Kabinet wil Duitse les op kleuterschool
Nieuws

Achtergrond - 11 juli 2006

(11 juli 2006) De regering-Merkel wil dat kinderen van buitenlanders al op de kleuterschool Duitse les krijgen. Zo wil de regering integratie van allochtone leerlingen versoepelen.

Duitse les nog voordat kinderen goed en wel onderwijs krijgen. Het is een hoognodige stap, denkt de grote coalitie van kanselier Merkel. In de verklaring getiteld ‘Prettig samenleven – duidelijke regels’ onderschrijven de regeringspartners het belang van de maatregel. In Duitsland leven rond de vijftien miljoen allochtonen en vanaf 2010 zal in de grote steden elke tweede inwoner jonger dan veertig jaar een buitenlandse achtergrond hebben, voorspelt de verklaring. Vooral met de integratie van allochtonen van de tweede en derde generatie wil het maar niet vlotten.

De regering wil de haperende integratie op gang brengen door duidelijke concessies te eisen van zowel Duitsers als allochtonen. Van allochtonen verlangt het kabinet dat ze de grondwet en de rechtsorde onvoorwaardelijk accepteren en dat ze door het leren van de Duitse taal “zichtbaar” uitdrukking geven aan hun wil deel uit te maken van Duitsland. Aan de andere kant verlangt de verklaring van Duitsers dat ze zich tolerant opstellen en hun best doen allochtonen het gevoel te geven dat ze “oprecht” welkom zijn.

Naast het invoeren van Duitse les op de kleuterschool wil het kabinet doorgaan met het ontwikkelen van inburgerings- en taaltests voor allochtonen. In maart had de minister van Binnenlandse Zaken Schäuble (CDU) het integratiebeleid van de Nederlandse minister Verdonk nog als te volgen voorbeeld aangehaald. Met inburgeringcursussen kan een allochtoon zijn bereidheid aantonen om in Duitsland te integreren, aldus de christendemocraat.

Ook de SPD heeft zich uitgesproken voor “duidelijke regels” en een “realistische benadering” van het integratievraagstuk. De sociaaldemocraten zoeken de middenweg en verwijzen zowel de rechts-populistische benadering als de “multiculturele dromerijen” van Die Grünen naar de prullenbak.

Zo is het vanzelfsprekend dat elk kind Duits spreekt als het met school begint, schreef de SPD deze week in een principeverklaring. Wie tegenstribbelt, kan met sancties rekenen. Aan de andere kant moeten moslimkinderen godsdienstles over de islam aangeboden krijgen in het Duits, onder toezicht van de onderwijsinspectie. Allochtonen die jarenlang met een gedoogstatus in Duitsland hebben gewoond, hebben volgens de SPD recht op een permanente verblijfsvergunning.

Vrijdag komen vertegenwoordigers van ruim zeventig migrantenorganisaties, geloofsgemeenschappen en politici uit deelstaten en gemeentes bijeen in Merkels Kanzleramt om te toestand van de integratie te bespreken. Het uiteindelijke doel van deze - eerste - topontmoeting is een nationaal integratiebeleid te ontwikkelen. Nu voert elke deelstaat nog zijn eigen beleid.     

Die Welt
Deutsch-Pflicht für Ausländerkinder

Spiegel Online
SPD will kein "Multikulti"

Sueddeutsche.de
Deutschkurse künftig schon im Kindergarten

    

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger