Merkel stelt gezondheidshervorming uit
Nieuws

Achtergrond - 7 september 2006

(7 september 2006) Op initiatief van kanselier Angela Merkel (CDU) heeft het kabinet vannacht besloten de geplande gezondheidshervorming uit te stellen. In plaats van in januari 2007 gaat de nieuwe regeling drie maanden later in. "Grondigheid gaat voor snelheid", aldus SPD-fractievoorzitter Peter Struck.

In een bespreking gisteravond laat besloten coalitiepartners CDU en SPD de invoering van het nieuwe gezondheidsstelsel uit te stellen naar 1 april 2007. De hervorming zou anders teveel onder druk komen te staan. "We hechten er veel waarde aan dat we kwaliteit afleveren", aldus fractievoorzitter Volker Kauder van de CDU. Het uitstel komt als verrassing. De gezondheidshervorming is een van de pijlers van het beleid van de regering-Merkel.

De hervorming is dringend nodig omdat het huidige stelsel niet meer is te betalen. Door de vergrijzing stijgen de kosten van de gezondheidszorg terwijl steeds minder werknemers dat geld moeten opbrengen. Daarnaast is in Duitsland ongeveer driekwart van de bevolking via het ziekenfonds verzekerd, hetgeen een te grote druk op de ziekenfondsen legt.

In het nieuwe stelsel worden premies van verzekerden en de overheid in een centraal gezondheidsfonds gestort waaruit de ziekenfondsen worden betaald. Daarbij wordt rekening gehouden met leeftijd en ziektegeschiedenis van de verzekerden, zodat ziekenfondsen die veel oudere of zieke patiënten verzekeren, niet voor hogere kosten komen te staan zoals nu het geval is. Het fonds moet in 2008 in werking treden. Daarin zal geen vertraging optreden, aldus Struck. De maatregelen daaraan voorafgaand worden wel een kwartaal uitgesteld naar april 2007.

SPD-voorzitter Kurt Beck liet weten dat het besluit tot uitstel door de partij- en fractievoorzitters van de regeringspartijen gezamenlijk is genomen. De coalitie kan zich op dit gebied geen mislukking veroorloven, vinden de betrokkenen. De druk op het parlement wordt te groot als aan 1 januari als startdatum wordt vastgehouden. Bondsdag en Bondsraad hadden dan nog voor het eind van het jaar de hervorming in versneld tempo moeten goedkeuren.

In de afgelopen weken waren er echter hevige discussies losgebarsten tussen de coalitiepartners. Ook van artsenorganisaties en ziekenfondsen kwam veel kritiek. De schulden van de ziekenfondsen vormen een groot probleem bij de inrichting van het gezondheidsfonds. De ziekenfondsen voelen zich teveel onder druk gezet door minister van Gezondheid Ulla Schmidt (SPD) die wil dat zij hun begroting saneren.

Het lukte de verschillende experts niet om een bevredigend compromis te bereiken tussen de strijdende partijen. Een eerste ontwerp voor de uitvoering van de hervorming van minister Schmidt werd door Merkel afgekeurd omdat het niet in overeenstemming zou zijn met de afgesproken kernpunten van het nieuwe stelsel. CSU-fractievoorzitter Peter Ramsauer benadrukte echter de goede sfeer tijdens de onderhandelingen gisteravond. 

De kernpunten van het nieuwe stelsel werden door het kabinet na lange discussies in juli vastgelegd. Daaraan zal ook niets meer veranderen, aldus Struck. Een werkbaar compromis over de invoering van de hervorming verwachten de partijen eind volgende week te bereiken.

Spiegel Online
Gesundheitsreform wird verschoben

FAZ.NET
„Gründlichkeit geht vor Schnelligkeit“

ZDF Heute.de
Gesundheitsreform kommt später

Welt.de
Merkel hat noch erhöhten Beratungsbedarf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger