SPD levert opnieuw kritiek op Duitse bedrijven
Nieuws

Achtergrond - 3 maart 2006

(3 maart 2006) De SPD levert opnieuw kritiek op het Duitse bedrijfsleven. Na het 'sprinkhanendebat' van Franz Müntefering vorig jaar, verwijten nu partijvoorzitter Matthias Platzeck en fractievoorzitter Peter Struck de bedrijven te weinig "nationaal verantwoordelijkheidsbesef".

"Het kan niet waar zijn dat bedrijven grotere winsten maken dan ze ooit gedaan hebben en tegelijkertijd duizenden mensen ontslaan", aldus Struck in een interview in de Duitse krant Neue Presse. Hiermee doelde hij onder meer op de Deutsche Bank, die ondanks een miljardenwinst vorig jaar aankondigde meer dan zesduizend werknemers te ontslaan. Dat gaat volgens Struck ten koste van de koopkracht en "de sociale vrede" in Duitsland. 

"Duitse bedrijven hebben te weinig nationaal verantwoordelijkheidsbesef", aldus Struck. Dat betekent voor hem dat de roep van het bedrijfsleven om verdere daling van ondernemersbelastingen niet gerechtvaardigd is. Het terugbrengen van de hoge werkloosheid moet de meetlat voor Merkel worden, vindt de fractievoorzitter.

Struck sloot met zijn kritiek aan bij zijn partijvoorzitter Matthias Platzeck, die het eergisteren over een "moreel verval" bij de top van het Duitse bedrijfsleven had. Platzeck uitte zijn kritiek op politieke Aswoensdag, de dag waarop de Duitse partijen elkaar traditioneel op informele bijeenkomsten flink aanvallen. Volgens hem worden ondernemingen door hun eigen directies, "die als slachters met hun bedrijven omgaan" vernietigd. Hij noemde het "een schande" dat 2,5 miljoen mensen in Duitsland onder de armoedegrens leven.

Struck en Platzeck pleiten beiden voor de invoering van een minimumloon in Duitsland. "Het kan gewoon niet dat in sommige delen van Duitsland lonen worden betaald die ver onder de vier euro per uur liggen", aldus Struck.

In april 2005 veroorzaakte dezelfde soort kritiek op het bedrijfsleven van de toenmalige SPD-voorzitter en huidige minister van Soziale Zaken en Werkgelegenheid Franz Müntefering (SPD) veel ophef. Müntefering sprak toen van Duitse bedrijven als sprinkhanen die alles kaal vraten. Het bedrijfsleven verweet hem toen de economische positie van Duitsland te schaden, omdat zijn kritiek investeerders zou afschrikken.

Spiegel Online
SPD drischt wieder auf Unternehmen ein

FAZ.NET
Struck schlägt auf Unternehmen ein

Handelsblatt
Struck wettert gegen die Unternehmer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger