Pensioenplannen regering stuiten op heftige kritiek
Nieuws

Achtergrond - 8 maart 2006

(8 maart 2006) Sociale organisaties hebben heftige kritiek geuit op de pensioenplannen van de regering. Minister van Sociale Zaken Franz Müntefering (SPD) maakte gisteren de hoogte van de staatspensioenen tot 2019 bekend. De kritiek luidt dat Duitse ouderen er veel te hard in koopkracht op achteruit gaan.

Müntefering kondigde voor 2007 een "nieuwe nulronde" voor de bijna twintig miljoen gepensioneerden in Duitsland aan. Door de achterblijvende loonontwikkeling, waar de pensioenen aan gekoppeld zijn, moeten de ouderen in Duitsland met beduidend minder geld uitkomen dan in 1995 was berekend. Daarmee zet Müntefering de lijn van de rood-groene regering voort, die de afgelopen jaren de pensioenprognoses ook steeds naar beneden bijstelde.

De regering gaat nu uit van een standaardpensioen in 2009 dat 22 procent lager ligt dan tien jaar geleden was berekend. Dat ligt vooral aan het feit dat ook de bruto lonen ongeveer 22 procent minder zijn dan destijds was verwacht. Andere belangrijke pensioenmaatregelen van de zwart-rode regering van CDU, CSU en SPD zijn de al eerder aangekondigde verruiming van de pensioenleeftijd vanaf 2012 naar 67 jaar, een wet tegen het korten van pensioenen en het verhogen van de pensioenbijdrage van 19,5 naar 19,9 procent in 2007.

Sociale organisaties in Duitsland vinden dat de regering grote fouten maakt in het pensioenbeleid. "Nulrondes volgen op nulrondes", vreest de grootste organisatie VdK. "Gepensioneerden zullen de grootste verliezers van de grote coalitie zijn als deze koers wordt gevolgd." De koopkracht van ouderen gaat er volgens de organisaties veel te hard op achteruit.

Om de ouderen te ontzien, wil de regering de wet aannemen die een daling van de staatspensioenen tot 2009 verbiedt - ook als de komende jaren de lonen dalen. Het sociale adviesorgaan van de regering, waarin wetenschappers, werkgevers en vakbondsvertegenwoordigers zitting hebben, vindt dit een verkeerde ontwikkeling en pleit voor kortingen op de pensioenen als de lonen dalen. "Psychologisch is het gepensioneerden makkelijker uit te leggen dat ze in economisch zware tijden ook offers moeten brengen dan om jaar in jaar uit hun pensioenen niet te verhogen", aldus een woordvoerder van het adviesorgaan. 

Spiegel Online
Sozialverbände empört über Rentenbericht

FAZ.NET
Experte: Rente 2035 knapp oberhalb des Sozialhilfesatzes

Süddeutsche Zeitung
"Nullrunden werden sich an Nullrunden reihen"

ZDF Heute.de
Sozialverbände protestieren gegen Rentenbericht

Handelsblatt
Sozialbeirat befürwortet Rentenkürzungen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger